Den hellige Cairbre (Coirpre; lat: Carbreus) levde på et ukjent tidspunkt i Irland. Han hadde tilnavnet Oilithir («pilegrim») og er kjent fra en notis i den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) berømte traktat om de irske helgenenes mødre, De Matribus Sanctorum Hiberniae. Der ble det hevdet at han og hans ni brødre var sønner av Díona, datter av en saksisk konge, med Brachan, en britisk (eller walisisk) konge og navnebror av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (4/500-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales.
Mange av Cairbres søsken, inkludert Moghóróg av Delgany, Mochonóg av Kilmuckridge, Díoraidh av Edermine og Eallóg av St Tullog’s, er assosiert med kirker i den østre delen av provinsen Leinster i det østre Irland. Dette peker mot Kilcarbry nær Edermine, som den kirken som mest sannsynlig var assosiert med Cairbre. Kilcarbry (Ceall Chairbre) lå i sognet Clonmore i baroniet Bantry i grevskapet Wexford i provinsen Leinster.
Denne Cairbre er en annen enn den hellige Cairbre av Kilcarbry (Ceall Chairbre) i sognet Kilbarron i baroniet Tirhugh i grevskapet Donegal i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som nå tilhører republikken Irland. Den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1658), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, mente feilaktig at helgenen, trolig på grunn av navnelikhet, var grunnlegger av Ceall Chairbre i Allt Fharannán, nå Alternan i sognet Easky i grevskapet Sligo i provinsen Connacht i det vestlige Irland.
Vi kjenner ingen minnedag for Cairbre pilegrimen.
Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 29. mai 2012