52. Den salige Frans Yun Ji-heon, koreansk legmann, ble født i 1764 i Jinsan i Jeolla-do i Sør-Korea (nå: en region mellom Geumsan-gun og Nonsan-si i Chungnam). Han kom fra en berømt akademikerfamilie, og den salige Paulus Yun Ji-chung (1759-1791) (nr 1) som led martyrdøden under Sinhae-forfølgelsen i 1791, var hans eldre bror.
Frans Yun lærte katekismen fra sin eldre bror Paulus Yun, som fikk vite om den katolske religion ved å lese bøker som han fikk av slektninger, snart etter at Den katolske kirke var etablert i Korea. Han aksepterte den katolske lære etter at han hadde studert disse bøkene. I 1787 ble han døpt av Peter Yi Seung-hun. Etter sin dåp introduserte Paulus Yun evangeliet for sin familie og slektninger, og sammen med sin yngre bror Frans praktiserte han trofast Kirkens lære.
Ettersom hans bror led martyrdøden i 1791, kunne ikke Frans Yun lenger bo i sin hjemby. Han forlot den sammen med sin familie og flyttet til Undong i Gosan (nå: Jeogu-ri i Unju-myeon i Wanju-gun i Jeonbuk). Han transkriberte religiøse bøker og praktiserte trofast sin religion. Han ønsket velkommen mennesker som kom for å treffe ham da de hørte om hans ry, og han underviste dem i katekismen. Han førte mange mennesker til Kirken. I 1795 mottok han sakramentene fra den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) som besøkte Jeogu-ri. Han deltok også i å sende Thomas Hwang Sim til Beijing som en hemmelig utsending for Kirken.
Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, ble Frans Yuns involvering i kirkelige aktiviteter rapportert til regjeringskontoret. Som et resultat ble han arrestert sammen med sine ledsagere og fengslet på guvernørkontoret i Jeonju. Han måtte gjennomgå harde avhør og tortur mange ganger foran guvernøren. Han sa ingenting som ikke var avslørt tidligere. Han bekjente at han ikke forlot den katolske religion ved å si følgende: «Jeg kan ikke forlate Kirkens lære som jeg har elsket så høyt til det punkt at den har trengt dypt inn i mine ben og blitt en del av selve min kropp. Jeg har ikke annet valg enn å si at jeg vil dø for den ti tusen ganger, (…) Jeg frykter ikke den nasjonale loven fordi jeg tror fast på doktrinen om himmel og helvete».
På den tiden lette forfølgerne desperat etter grunnen til at katolske utsendinger ble sendt til Beijing. Frans Yun ble tatt med til Seoul sammen med andre katolikker etter ordre fra det kongelige hoff. Han måtte gjennomgå harde forhør og tortur i politiets hovedkvarter og i justisdepartementet. Imidlertid forsvarte Frans Yun sin tro på Gud til siste øyeblikk. Han hadde sitt siste forhør i Høyesterett og undertegnet den skriftlige dødsdommen. Han ble overført igjen til Jeonju i Jeolla-do, hvor han led martyrdøden den 24. oktober 1801 (den 17. september etter månekalenderen) ved å bli hakket i småbiter. Frans Yun was 37 år gammel. Han ble henrettet sammen med sin salige fetter Augustin Yu Hang-geom (nr 51). Etter hans martyrium ble hans hustru og barn i Gosan sendt i eksil til et fjerntliggende sted.
De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).
Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.
Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 3. august 2014