Den hellige Paulus (fr: Paul) ble født en gang på 300-tallet i Reims i Gallia Belgica (i dag i Frankrike). Han måtte flykte derfra da de barbariske germanske stammene kom på herjingstokter og strømmet inn i de nordligste romerske provinsene, og han slo seg ned som eneboer nær Arles i det nåværende departementet Bouches-du-Rhône i regionen Provençe-Alpes-Côte d’Azur. Paulus var allerede forlovet da han bestemte seg for å bli kleriker. Hans påtenkte brud ble da nonne i et kvinnekloster i Arles.
Paulus ble muligens en disippel av den hellige Martin av Tours (ca 316-97). Etter at den hellige biskop Torquatus av Tricastin døde rundt 371, ble Paulus på grunn av sin berømmelse i 372 mot sin vilje valgt til den sjette biskop av Tricastin (lat: Augusta Tricastinorum; nå: Saint-Paul-Trois-Châteaux), et bispedømme i Rhônedalen i Dauphiné i Frankrike, som ble nedlagt etter Den franske revolusjon i 1801.
Les Tricastins (Tricastini) var et keltisk-ligurisk folk sør i det nåværende departementet Drôme i regionen Rhône-Alpes (fra 2016: regionen Auvergne-Rhône-Alpes) i Sør-Frankrike. Det var Paulus som senere ga sitt navn til byen og bispedømmet. Navnet oppsto også fra den misforståelsen at navnet Tricastin var latin for «Tre borger» (Tria Castra), som ble Trois-Châteaux på fransk.
Han er sannsynligvis identisk med den biskop Paulus som i 374 underskrev vedtakene på den første synoden i Valence sammen med denne byens første biskop, den hellige Emilian av Valence (d. 374). Han styrte sitt bispedømme med stor klokskap i førti år til han døde rundt 412 (405?). Hans død skal ha blitt omgitt av mirakler. Hans levninger hvilte i katedralen i St-Paul-Trois-Châteaux, som var vigslet til ham og Jomfru Maria. I 1561 ble hans relikvier brent av hugenottene, og det eneste som ble berget, var en arm i et separat relikvieskrin.
Lokale tradisjoner nevner også de hellige Restitutus (fr: Restitut) (nr 1), Justus (fr: Just) (nr 2), Sulpicius (fr: Sulpice) (nr 3), Eusebius (fr: Eusèbe) (nr 4), Torquatus (fr: Torquat) (d. ca 371) (nr 5), Bonifatius (fr: Boniface) (nr 7), Amantius (fr: Amant) (nr 8), Castorinus (fr: Castorin) (nr 9) og Mikael (fr: Michel) (nr 10) som tidlige biskoper av Saint-Paul-Trois-Châteaux, men den katolske kirkehistorikeren Louis Marie Olivier Duchesne (1843-1922) betrakter Paulus, byens skytshelgen, som den eneste kjente biskopen.
Til tross for den store tidsdifferansen regner bollandistene Paulus for identisk med en biskop Paulus i Troyes (Trecae). På bispelisten i Troyes finnes ingen Paulus. Paulus’ minnedag i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) er 1. februar:
Augústæ Tricastinórum in pago Gálliæ Viennénsi, sancti Pauli, epíscopi, a quo cívitas dein nomen sumpsit.
I Augusta Tricastinorum [nå Saint-Paul-Trois-Châteaux] på territoriet til Vienne i Frankrike, den hellige Paulus, biskop, som har gitt byen sitt navn.
Kilder: Benedictines, Bunson, Eilertsen, MR2004, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, nominis.cef.fr, zeno.org, catholique-valence.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 10. desember 2000 – Oppdatert: 13. november 2016