Pave Paul VIs første ensyklika som pave, "Ecclesiam suam", er kommet ut på ny med et forord av pave Johannes Paul II. I forordet sier Johannes Paul II at "Dialogens kirke" skal være en for alle mennesker åpen kirke, en kirke som anser seg å stå i menneskehetens tjeneste. Ensyklikaen "Ecclesiam suam" har bevart sin fulle aktualitet, og den utdyper metodisk det dialogbegrepet som Johannes XIII lanserte, i dets teologiske, psykologiske og antropologiske aspekter.
Ensyklikaen som er datert 6. august 1964 er nærmest for Paul VIs program å regne. Paul VI tiltrådte som pave under Det annet vatikankonsils avsluttende fase, og er den pave som hadde i oppdrag å videreføre konsilet og sette konsilbestemmelsene ut i livet. Det nye opplaget er utgitt av "Istituto Paolo VI" i Brescia, og i tillegg til selve ensyklikaen og Johannes Paul IIs forord inneholder den også en serie tegninger av billedhuggeren Leo Scorzelli som på den måten levendegjør Det annet vatikankonsil.
På terskelen av det tredje årtusen må denne ensyklikaen leses på ny, mener Johannes Paul II, slik at vi ser dens profetiske verdi og evner å etterleve hva Det annet vatikankonsil ga oss. Paven gjør i forordet Paul VIs ord til sine, nemlig viktigheten av å føre en dialog også innad i Kirken. Paul VI skrev at han med glede registrerte at at dialogen innad i Kirken og med omverdenen var i gang. Men det arbeidet som er påbegynt, hører aldri opp.
Den som leser "Ecclesiam suam" i dag må fastslå, så Johannes Paul II, at denne ensyklikaen er uttrykk for kjærlighet til Kirken, og gir en fordypet og fornyet refleksjon over viktige aspekter ved Kirkens liv: Kirkebevisstheten, den autentiske fornyelse av Kirken, dens forhold til verden. Ensyklikaens tredje del under tittelen "Dialog" viser den holdning kirken må innta i denne historiske stund.
Kathpress 29/12-98