Vatikanet (KAP) - Pave Johannes Paul II har til det hellige år 2000 krevd en rettferdig løsning av utenlandsgjelden, eventuelt gjennom en fullstendig gjeldsettergivelse for de fattigste landene. Ulikevekten mellom de rike og fattige folkene må ikke bli uopprettelig, for det ville ha tragiske konsekvenser for hele menneskeheten, understreket han i sitt budskap til verdensdagen for utenlandske medborgere. Det forestående jubelåret ville være en gunstig anledning til å tenke over en redusering, om ikke en fullstendig sletting av gjelden for slike land, heter det i et dokument som er offentliggjort i Vatikanet. Datoen for verdensdagen for innvandrere bestemmer de enkelte lokalkirkene.
De fleste immigrantene kommer fra land med store sosiale problemer og stor fattigdom, som blir enda mer skjerpet av utenlandsgjelden, fastslår paven i sitt budskap. De hellige år, som går ut fra de jødiske jubelårene, er en utfordring ikke bare til kristne om å åpne seg overfor trengende medmennesker. I fortiden var det en anledning til gjeldsettergivelse for igjen å skape en ny form for likhet mellom menneskene. Overfor den økonomiske globaliseringen med dens delvis dramatiske konsekvenser står denne utfordringen seg også i dag, understreker Johannes Paul II.
Han appellerer videre til de kristne å holde seg unna enhver form for "nasjonalistisk logikk" og ideologisk tranghet. Kirken er "i sin natur solidarisk med innvandrere". Katolisitet begrenser seg ikke vare til fellesskapet av døpte. Den ytrer seg også i "gjestfrihet overfor de fremmede, uavhengig av deres religiøse tilhørighet, i avvisning av enhver rasediskriminering og i anerkjennelsen av menneskeverdet". I følge paven gir dette en plikt til å fremme de uavvendelige menneskerettighetene.
Kathpress 22. februar 1999; o: pe