Roma (KI/KAP) - Pave Johannes Paul II vil sannsynligvis reise til Irak den første uken av desember i år. Meldinger om dette i den franske radiostasjonen «Europe1» ble torsdag i det vesentligste bekreftet av kirkelige kretser i Midtøsten. I følge meldingen skal paven fly til Irak den 2. desember og fly videre med helikopter til den bibelske byen Ur - det nåværende Tal al Muqayyar i det sørøstlige Irak. Videre er det planlagt en friluftsmesse for den katolske minoriteten i Irak, som teller rundt 300.000 troende. Tilbakereisen til Roma skjer den 4. desember.
Meldingen fra «Europe1» om at paven etter Irak også ville besøke Sinai i Egypt, regnes i det kirkelige kretsene for «temmelig usannsynlig».
Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls erklærte torsdag at pavens reise til Irak ennå ikke var fastlagt. Han understreket at paven har «et brennende ønske om å foreta denne reisen». En talsmann for den irakiske ambassaden til Den hellige Stol erklærte også torsdag at tidspunktet for pavebesøket ennå ikke var fastsatt.
Ur er i følge Det gamle Testamente fødestedet til Abraham, som jøder, kristne og muslimer regner som sin felles stamfar. Pave Johannes Paul II ga den 29. juni i et dokument uttrykk for sitt ønske om å besøke Bibelens hellige steder i Midtøsten, deriblant Ur i Irak. Samtidig gjorde han det klart at reisene var rene pilegrimsreiser og at politiske eller andre tolkninger skulle utelukkes. Biskop Diarmuid Martin, sekretær for Det pavelige råd for Rettferdighet og Fred, understreker at pavens appell også gjelder for amerikanere.
Forberedelsene til reisen synes nemlig vanskelige, og det antas at spesielt USA har innvendinger mot planene. Da det amerikanske og britiske luftvåpenet kontrollerer det meste av luftrommet over Irak, er det knapt mulig med en flyreise til landet uten de stilltiende tillater det. Også andre steder i verden fryktes det fremfor alt for en internasjonal oppvurdering av Saddam Hussein.
Iraks visestatsminister Tarek Aziz har erklært at paven ikke trenger å frykte for sin sikkerhet under et besøk i Irak. «Vi er ansvarlige for våre gjesters sikkerhet. Jeg tror at Irak er et sikkert land.»
Aziz, som selv tilhører landets kristne mindretall, minner om at det mellom hans land og Den hellige Stol lenge har vært utmerkede forbindelser. Den kaldeisk-katolske Kirke er en av de eldste i verden, og den er «høyt ansett».
Den kaldeisk-katolske patriark Rafael I Bidawid erklærer at paven skal besøke Irak i 48 timer fra 2. til 5. desember, og at han der også skal treffe president Saddam Hussein.
Muligens kom gjennombruddet i to møter mellom den vatikanske utenriksministeren, erkebiskop Jean-Louis Tauran, og den amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright. I mars møttes de i Washington, og i forrige måned kom Albright til Vatikanet. Begge gangene var fred i Midtøsten et av temaene. Men USA ytret på fredag på nytt bekymring for pavens besøk, og en talsmann for Utenriksdepartementet sa at de irakiske myndighetene kan misbruke besøket til politiske formål.
Den irakiske regjeringen vil pusse opp den antikke byen Ur til pave Johannes Paul IIs besøk. I følge irakisk presse på mandag ga ministerrådet i oppdrag til ministeren for religiøse anlegg («Vakf») og kultur å gjennomføre studier for bevaring og restaurering av stedet som i følge Bibelen var Abrahams hjemsted.
Johannes Paul II vil i følge den kaldeisk-katolske patriarken av Bagdad, Rafael I Bidawid, besøke Irak i begynnelsen av desember. Ved siden av hovedstaden Bagdad vil han også fly med helikopter 375 km sørover til Ur, dagens Tal al Muqayyar. Byen har vært bebodd siden det sjette årtusen før Kristus.
Kathpress 26., 28. og 30. august 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)