Jerusalem (KI/KAP) - I Nasaret øker spenningen på grunn av den planlagte byggingen av en stor moske som skal stille Bebudelsesbasilikaen i skyggen. Bak moskeprosjektet står islamske fundamentalistiske kretser med forbindelser til Saudi-Arabia.
Den hittil siste akten i nervekrigen om moskeen er at ukjente gjerningsmenn har satt opp tre gravsteiner mellom tomten for den planlagte moskeen og Bebudelsesbasilikaen. På den første står navnet til den kristne borgermesteren av Nasaret, på den andre står «år 2000», mens det på den tredje ikke står noen ting. To dager varte skuespillet før politiet grep inn.
Dermed var en ny runde innledet i striden rundt byggingen av moskeen. De radikale muslimene, som får penger fra utlandet, retter ikke bare sitt skyts mot borgermesteren, men også feiringen av det hellige år 2000 generelt og spesielt det mulige besøket fra pave Johannes Paul II.
I påsken ble 30 mennesker såret i de voldsomme sammenstøtene mellom kristne og muslimer. Også Vatikanet grep inn i striden og truet med å stenge alle kirkene i det hellige år 2000 hvis moskeen ble godkjent.
Nye spenninger oppsto etter mordet på en 9-årig muslimsk gutt, da fundamentalistiske muslimer gjorde de kristne ansvarlige for forbrytelsen. Allerede på forhånd hadde de gått i protesttog og krevd en godkjennelse av moskeplanen. Dessuten forlangte de at det planlagte pavebesøket den 25. mars 2000 ble lagt til et annet sted.
Den katolske biskopen i Nasaret, Boulos-Giacinto Marcuzzo, har forsøkt å roe gemyttene. Mordet hadde ingenting med moskebyggingen eller spenningene mellom kristne og muslimer å gjøre - det dreide seg om en familiefeide. Kirkeledelsen vil løse problemet i forhandlinger, uten press fra gatene, og dermed satser biskopen på fornuft og gjensidig respekt for de hellige stedene for alle religioner. Biskopen sier at han personlig aldri ville komme på den ideen «å bygge en kirke på tempelplassen eller ved klagemuren».
Biskopen er skuffet over at den nye israelske regjeringen ennå ikke har truffet noen beslutning i denne saken og at den juridiske behandlingen ikke er forsert. Men jusen synes klar: Tomten tilhører staten, som vil bygge en parkeringsplass der for den ventede pilegrimstilstrømmingen til det hellige år 2000. Forhandlingene, hvor muslimene er blitt tilbudt en annen tomt, har hittil ikke ført frem.
KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)