Vatikanet - KI (KAP/CWN) - Den jordanske kong Abdullah II ble lørdag for første gang mottatt av pave Johannes Paul II. Ved møtet i pavens sommerresidens Castelgandolfo sto spørsmål om fredsprosessen i Midtøsten i forgrunnen, og den nye avtalen mellom Israel og palestinerne har skapt et «positivt klima». Paven orienterte også kong Abdullah om sin plan om en pilegrimsreise til «bibelske steder». Når paven reiser til Det hellige Land i mars 2000, ventes det også at han reiser til Jordan.
Den jordanske utenriksministeren Abdullah al Khatib sier at fredsprosessen i Midtøsten trenger pavens religiøse støtte. Særlig i striden om Jerusalems status kan paven spille en «enestående rolle». Jordan og Den hellige Stol har i mange år hatt gode forbindelser. Kong Hussein, som døde i februar, besøkte pave Johannes Paul II flere ganger. Siden 1994 har det også vært diplomatiske forbindelser mellom Amman og Vatikanet. I Jordan bor det rundt 150.000 katolikker. Situasjonen for de kristne i landet regnes som god etter Midtøstens forhold. Bare unntaksvis er det gnisninger med muslimske fundamentalister, bekrefter kirkelige kretser i Amman.
I Amman håper man at pave Johannes Paul II begynner sin valfart til Det hellige Land i mars 2000 på fjellet Nebo ved Dødehavet. Herfra så Moses ut over det lovede land i følge Bibelens beretning om utgangen fra Egypt, det land som han selv aldri fikk komme til. Nebofjellet er Jordans tredje største turistattraksjon etter byen Petra og det romerske Gerasa. Der er arkeologer, byggmestere og steinhuggere i arbeid. 1.200 meter over Jordandalen, hvor man i klare morgentimer kan se tårnene i Jerusalem fem mil unna, forbereder man seg på den store begivenheten.
I likhet med Israel venter Jordan store impulser for turismen i det hellige år 2000. «Jordan - dåpens elv og land. A.D. 2000» er det offisielle slagordet. Det er ikke tilfeldig at i kongens følge til Vatikanet er turistministeren Akel Biltaji. Han har i de siste årene gjort seg sterkt gjeldende i «Prosjekt dåpssted» i Jordandalen. I Wadi Kharrar, ca 2 km fra elven, fant den fransiskanske arkeologen p. Michele Piccirillo Reste ved utgravninger i 1995 rester av en tidlig kristen basilika.
Jordan vil bygge ut dette stedet, som hittil har ligget i det avsperrede området ved elven, og åpne det for turisme. Der skal det skal investeres 5 millioner dollar samt mye arbeid og energi, erklærer prosjektlederen, Mohammed Waheeb. I juni neste år skal prosjektet være ferdig og turismen i regionen en religiøs attraksjon rikere. Konkurransen om turistene endrer likevel ikke det faktum at Jesus etter mange bibeleksperters mening ikke ble døpt verken på dagens jordanske eller dagens israelske side, men snarere midt i elven - på grensen mellom de to landene.
Kathpress og Catholic World News 19. september 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)