Roma - KI (KAP/Zenit/CWN) - Det planlagte pavebesøket i Irak fra 2. til 4. desember støter på nye hindre. Denne gangen er problemet ikke amerikanske innvendinger eller eksil-irakske betenkeligheter, men Bagdads åpenbart høye politiske forventninger. Vatikanet legger vekt på at pave Johannes Paul IIs besøk utelukkende har religiøse mål og er en valfart til Abrahams hjemsted i Ur i Kaldea (nå Tal al Muqayyar). I de kommende ukene vil den endelige avgjørelsen om reisen bli tatt.
For få dager siden ble det offentliggjort et brev fra irakske intellektuelle, som reagerte på pavens avvisning av å tolke reisen politisk. Deres provokatoriske spørsmål var om paven stilte seg likegyldig til handelsblokaden og de sultende barna og eldre i Irak. Vanligvis reagerer ikke Vatikanet på åpne brev, og det er lite sannsynlig at dette er årsaken til at reiseplanene foreløpig er lagt på is. Det er åpenbart at den irakske regjeringen nå har store politiske forhåpninger til et pavebesøk. For eksempel skal det til tillatelsen til at paven kan fly til Bagdad være knyttet betingelser om at dermed må det generelle flyforbudet til den irakske hovedstaden bli opphevet. Slike betingelser kan Vatikanet ikke godta.
I øyeblikket er begge sider avventende, og det foreligger heller ingen offisiell invitasjon fra Bagdad. Den irakske Vatikanambassadøren i Roma bekrefter at det gjenstår enkelte spørsmål, men at det er godt håp om et pavebesøk. Hittil har Irak vært svært interessert i besøket, og dermed beredt til vidtgående innrømmelser. Men det begynner å haste av organisatoriske grunner. Et annet tidspunkt i overskuelig fremtid er etter all sannsynlighet uaktuelt.
Den italienske avisen La Repubblica skrev søndag at den apostoliske nuntius i Irak, erkebiskop Giuseppe Lazzarotto, i de kommende dagene skal føre samtaler i Bagdad om detaljene ved det planlagte besøket. Dessuten ventes den kaldeisk-katolske patriarken av Bagdad, Rafael I Bidawid, til Roma om få dager.
Lørdag erklærte den franske utenriksministeren Hubert Vedrine etter utførlige politiske samtaler i Vatikanet at Frankrike ikke har noe motiv for å være motstandere av pavereisen. Det samme har den italienske utenriksministeren Lamberto Dini gikk uttrykk for, mens talsmenn for det amerikanske utenriksdepartementet har advart mot en politisk oppvurdering av Saddam Hussein gjennom et pavebesøk.
Kathpress, Zenit og Catholic World News 6. og 10. oktober 1999; o: pe