Katolska biskopar från hela Europa går nu in i slutfasen av ett tre veckor långt möte i Vatikanen för att förbereda den katolska kyrkan inför det tredje kristna årtusendet. Norden företräddes av William Kenney, hjälpbiskop i Stockholm, som på lördagen återvände till Sverige för att sammanträda med de övriga nordiska katolska biskoparna i Göteborg. De övriga biskoparna fortsätter att diskutera allt mellan himmel och jord, som massmedia, islam och Kristi närvaro i kyrkan.
Vatikanens medieexpert den amerikanske ärkebiskopen John Foley berättar att alla är överens om att katolska kyrkan i Europa måste engagera sig mer i media, särskilt tv, men frågan är om det är bäst att försöka skapa en europeisk katolsk tv-kanal eller om man tvärtom skall arbeta på gräsrotsnivå i kontakt med den lokala pressen.
En het potatis är frågan hur katolska kyrkan skall förhålla sig till islam, som expanderar i Europa. Alain Besancon, ordförande för Institut de France, som är inbjuden observatör vid synoden, varnade 6 oktober för att Europa håller på att islamiseras. Han fick medhåll av en biskop från Turkiet som menar att det pågår en medveten islamisk expansion i Europa. Den 72-årige Giuseppe Germano Bernardini är italienare men har varit biskop i Izmir, bibelns Smyrna, i 42 år. "Oljepengarna används inte för att skapa arbete i de fattiga länderna i Nordafrika och Mellanöstern utan för att bygga moskéer och islamiska centra i kristna länder." Bernardini menar att muslimer tolkar begrepp som dialog, rättvisa och mänskliga rättigheter på ett helt annat sätt än kristna. "Vi vet alla att man måste skilja på en fanatisk och våldsam minoritet och en stillsam och hederlig majoritet, men också majoriteten skulle marschera kompakt och utan tvekan på en order i Allahs eller Koranens namn". Bernardini föreslår en ny biskopssynod om muslimerna i kristna länder.
Andra ville gjuta olja på vågorna: ärkebiskop Luigi Papa från Taranto i Syditalien sade att "många är lika oroliga som han. Men kyrkan måste inta en annan inställning. (...) Dialogen måste fortsätta, även om den kanske borde vara mindre naiv från katolsk sida." Den franske biskopen Bellino Ghirard håller med. "Kyrkan kan inte göra annat än att föreslå en uppriktig dialog (...) och föra den framåt utan naivitet men också utan fördomar. Kyrkan måste kräva respekt för de kristna kyrkornas frihet i övervägande muslimska länder."
Men vad som verkligen varit synodens röda tråd är på vilket sätt Kristus lever i kyrkan och hur det kristna hoppet kan föras ut till dagens resignerade Europa. "Det viktiga är," säger den franske kardinalen Paul Poupard, ordförande för Vatikanes kulturråd, "att trots de stora skillnaderna mellan Ryssland och Portugal och mellan Irland och Turkiet, så återkommer man hela tiden till betoningen på att Kristus lever i kyrkan, och att det är han som är källan till ett nytt hopp för Europa."
Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/99-10-16