Athen - KI (KAP/Zenit) - De europeiske katolske bispekonferansene har i et opprop bedt politikere, kirker og religionssamfunn om å engasjere seg for fred i Kosovo og Tsjetsjenia. Selv om Europa er et «multinasjonalt, multireligiøst og multietnisk samfunn» som bygger på fredelig sameksistens og gjensidig toleranse, finnes det fortsatt regioner hvor nasjonalistisk hat, krig og terrorisme hersker, heter det i en erklæring fra Rådet for De europeiske bispekonferanser (CCEE).
Til befolkningen i de aktuelle landene og regionene appellerte biskopene om å ha mot til å leve sammen i fred og rettferdighet med mennesker som tilhører et annet folk eller en annen religion. «Respekter hver persons rettigheter! Hjelp overalt dere kan slik at flyktninger kan vende tilbake, og vær alltid beredt til å tilgi hverandre og forsones. Bare slik kan betingelsene for et virkelig humant liv bli skapt». I erklæringen understreker CCEE at gjennom voldsbruk vil alle tape, og at alle vil ha fordel av freden.
Rådet hadde møte i Aten fra 11. til 14. november. Biskopene behandlet også økumeniske spørsmål og uttrykte ønske om at det første utkastet til et «Charta oecumenica for samarbeidet mellom kirkene i Europa», som er utarbeidet sammen med Konferansen av europeiske kirker (CEC), blir grundig diskutert i de enkelte land og fører til en fordypning av den økumeniske dialogen. Undertegningen av avtalen om Rettferdiggjørelseslæren i Augsburg mellom Det lutherske verdensråd og Den katolske kirke betegner biskopene som en milestein på veien mot enhet mellom kirkene. Biskopene uttrykker også et håp om at dette dokumentet, som etter mer enn 450 år med konfesjonelle stridigheter fremhever fellesskapet i de kristne grunnsannheter, forsterker kirkenes trosvitnesbyrd.
På bakgrunn av den andre Europasynoden, som ble avsluttet for noen uker siden i Vatikanet, fastslår rådet at de viktigste punktene de neste årene må være å sørge for å gi troen videre i familiene og til de unge generasjonene. Andre utfordringer er formidling av troen i dagens mediaspråk og med hjelp av moderne kommunikasjonsteknologi, samt en styrking av den europeiske bevisstheten i lokalkirkene.
Kirken må dessuten ta aktivt del i oppbyggingen av Europas åndelige enhet. Bare på grunnlag av kristne verdier kan Europa kunne utvikle en ny kulturell og sosial dynamikk.
Den 13. november mottok den ortodokse erkebiskop Christodoulos av Aten en høyt rangert CCEE-delegasjon under ledelse av presidenten, kardinal Miloslav Vlk av Praha. Rådet gleder seg over at dette broderlige møtet med overhodet for den ortodokse kirke i Hellas kom i stand.
Medlemmer i rådet er de 34 formennene for Europas bispekonferanser. Nordens representant er biskop dr. Gerhard Schwenzer ss.cc. av Oslo. Den neste plenumsforsamlingen finner sted fra 19. til 22. oktober 2000 i Brussel. For 2001 planlegges et europeisk bispesymposium med rundt 150 deltakere.
Kathpress og Zenit 16. og 18. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)