Jerusalem - KI (KAP) - Ruinene av Kathisma-kirken halvveis mellom Jerusalem og Betlehem vil bli tilgjengelige til påsken 2000. Den greske regjeringen har stilt mer enn 12 millioner kroner til rådighet for prosjektet, og i utkanten av utgravningsområdet skal det også reises en moderne ortodoks kirke.
Kathisma-kirken ble bygd mellom 450 og 458 som en oktogonal sentralkirke over en klippe der den gravide Maria skal ha hvilt på vei til Betlehem. Etter arkeologenes opplysninger var Kathisma-kirken en av de «tidligste, største og viktigste» kirkene som var viet til Maria. Den monumentale senromerske bygningen var forbilde for kirken på fjellet Garizim og for den islamske Klippemoskeen i Jerusalem. Da den sinnsforvirrede kalifen El Hakim i 1009 beordret at alle kristne symboler i Det hellige Land skulle ødelegges, ble Kathisma-kirken så grundig utslettet at den ved korsfarernes maktovertakelse 90 år senere allerede var fullstendig glemt.
I 1992 påbegynte arkeologen Rina Avner en nødutgravning da hovedveien mellom Jerusalem og Betlehem ble utvidet til motorvei. Allerede da støtte hun på kirkens grunnmurer og oppdaget den hellige sten i midten av den. Utgravningene ble senere stanset. Først i forbindelse med byggingen av den omstridte bosetningen Har Homa i utkanten av byen ble det begynt en ny nødutgravning. I november 1997 ble utgravningene presentert for offentligheten i nærvær av den ortodokse patriarken av Jerusalem, Diodoros I. Den daværende israelske turistministeren lovte økonomisk støtte for å gjøre kirkeruinene tilgjengelig for offentligheten.
I følge Rina Avner har imidlertid turistdepartementet hittil ikke kommet med et øre til prosjektet, selv om det i de offisielle brosjyrene heter at departementet har bidratt med 10 ½ millioner kroner til «utbygningen av det arkeologiske sentret Kathisma». En talskvinne for departementet sier på spørsmål at det «ikke var kommet til enighet med det ortodokse patriarkatet». Rina Avner oppdaget sammen med den greske arkeologen Irene Giakoumaki for få dager siden den første innskriften på en mosaikk i Kathisma.
KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)