Påvens besök i Irak skjuts på framtiden. Den vallfärd i patriarken Abrahams spår som påven ville göra under jubelåret har inställts efter att Irak sagt till Vatikanens statssekretariat att den inte går att genomföra just nu på grund av embargot och no-fly-zonen. Det uppgav ett pressmeddelande från Vatikanens statssekretariat på fredagen som bekräftades av Iraks utrikesdepartement.
I juni skrev påven ett öppet brev där han berättade att han ville besöka flera platser knutna till den bibliska historien i Mellanöstern och Medelhavsområdet i samband med 2000-årsfirandet av Jesu födelse. Påven skrev då att han ville besöka platser som idag ligger i Irak, Egypten, Syrien, Israel, de palestinska områdena och i Grekland. Men tanken på ett påvebesök i Irak möttes av negativa reaktioner från USA och Storbritannien som genomför flygräderna mot Irak och vill upprätthålla embargot mot Irak som påven flera gånger har fördömt av humanitära skäl.
27 augusti uttryckte USA officiellt sin oro över Johannes Paulus II:s planer på att besöka Irak. De menade att besöket kunde "manipuleras för politiska syften" av regeringen i Baghdad. I september beordrade Iraks president Saddam Hussein att man skulle renovera Ur i Kaldeen 40 mil söder om Baghdad inför påvens besök, som man då trodde skulle genomföras i början av december. Men i oktober protesterade oppositionen i Irak mot påvebesöket. I slutet av samma månad sade Vatikanens utrikesminister ärkebiskop Jean Louis Tauran att förberedelserna för resan hade tagit en paus.
På lördagen förklarade Nizar Hamdoun på Iraks utrikesdepartement att besöket bara är uppskjutet. "Vi vill naturligtvis ta emot påven, men vi har bett Vatikanen att skjuta upp besöket på grund av dagsläget i området och framför allt på grund av no-fly-zones," sägar han till ANSA.
Sedan slutet på kriget i Persiska viken 1991 patrullerar amerikanska och brittiska plan över norra och södra Irak för att kontrollera att Iraks flygplan respekterar förbudet att flyga i de så kallade no-fly-zones. Förbudet mot Iraks flyg där är ett beslut av de allierade och bygger inte på någon FN-resolution. Syftet är att beskydda den kurdiska och shiitiska befolkningen från Baghdadregimens förtryck. De omfattar irakiskt territorium norr om den 36:e och söder om den 33:e breddgraden. I den södra no-fly-zonen ligger Ur i Kaldeen, den stad där patariarken Abraham skall ha fötts och som påven vill besöka under sin bibliska vallfärd.
Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/99-12-11