På juldagen talade påven till de tusentals människor som samlats på Petersplatsen och förklarade innebörden i den heliga porten:
"I natt öppnade jag den heliga porten i Peterskyrkan. Denna symboliska gest inledde jubelåret och pekar på julens mysterium, för porten är Jesus, han som föds av Maria i fattigdom i Betlehem, han, den evige sonen som skänkts oss av fadern. Han är porten för oss och för alla. Porten till vår räddning, porten till livet, porten till freden. Detta är julens budskap, detta är utropandet av det stora jubelåret.
Vi vänder blicken till dig, Kristus, porten till vår räddning. Vi tackar dig för det goda som gjorts under de år, sekel och millennier som gått. Men vi måste också bekänna att ibland har mänskligheten sökt sanningen på annat håll och gjort sig falska övertygelser följt bedrägliga ideologier. Ibland har människan uteslutit respekt och kärlek till sina syskon i andra raser och religioner. Ibland har hon förvägrat enskilda och folk deras grundläggande rättigheter. Men du fortsätter att erbjuda alla strålglansen hos den sanning som räddar.
Vi ser till dig, Kristus, porten till livet. Vi tackar dig för de under med vilka du berikar varje generation. Ibland respekteras och älskas inte livet i denna världen. Men du tröttnar aldrig på att älska livet. På julen kommer du för att lysa upp medvetandet hos lagstiftare och styresmän för att män och kvinnor av god vilja skall engagera sig för att ta emot människolivet som en dyrbar gåva. Du kommer till oss och ger oss livets evangelium.
Vi fäster blicken på dig, Kristus, porten till freden. Som pilgrimer i tiden vallfärdar vi till många platser av lidande och krig, där offren för våldsamma konflikter och grymma förintelser vilar. Du, fridsfursten, inbjuder oss att upphöra med att använda vapen på ett vanvettigt sätt, och att ta avstånd från det våld och hat som har dödsmärkt människor, folk och världsdelar.
"En son har getts till oss." Du, fader, har gett oss din son. Du ger honom till oss också idag, i gryningen till det tredje millenniet. För oss är han porten. Genom honom går vi in i en ny dimension och når fram till fullheten av den frälsning som du har förberett åt alla människor. Därför, fader, har du gett oss din son, för att människan skulle förstå vad du vill ge människan i evigheten, och för att människan skall få kraft att förstå ditt fördolda kärleksprojekt.
Kristus, du som är ljus och hopp för dem som söker dig också utan att känna dig, måtte de lära känna tid och söka dig än mer! Kristus, du är porten! Genom dig och i den heliga andens kraft vill vi gå in i det tredje årtusendet. Du, Kristus, är densamme igår, idag och alltid (jfr Heb 13:8)."
1998 drog Johannes Paulus upp de konkreta riktlinjerna för firandet av jubelåret i en så kallad "bulla" med titeln "Människoblivandets mysterium". Där skrev han så här om den heliga porten: "Den symboliska handlingen att öppna den heliga porten. (...) påminner om att varje kristen är kallad att gå över från synden till nåden. Jesus sade: "Jag är grinden. Den som går in genom mig skall bli räddad" (Joh 10:8). Det betyder att det bara är genom honom som man kan nå fram till Fadern. Att Jesus säger detta om sig själv betyder att han ensam är frälsaren som sänts av Fadern. Det finns en enda ingång till gemenskapen med Gud: Jesus, enda vägen till räddning. Bara om honom kan man tillämpa psaltarpsalmens ord: `Här är Herrens port, här får hans trogna gå in'. (Ps 118:20)" (Incarnationis mysterium, nr 8)
1994 uppmanade påven hela katolska kyrkan att förbereda sig andligen inför det tredje kristna årtusendet och jubelåret i ett brev med titeln "Inför det tredje årtusendet" där han skisserade innebörden i jubelfirandet. Där skrev han:
"Jubelårets heliga port bör symboliskt vara bredare år 2000 än vid tidigare jubelår, för denna gång lämnar mänskligheten inte bara ett århundrade utan ett årtusende. Kyrkan bör göra denna övergång klart medveten om vad hon genomlevt under de senaste tio århundradena. Hon kan inte stiga över tröskeln till det nya årtusendet utan att uppmana sina barn att ångra sig och rena sig från fel, trolöshet, inkonsekvens och senfärdighet till bättring. Att bekänna svagheter i det förflutna är en lojal och modig handling, som stärker vår tro och hjälper oss att möta dagens frestelser och utmaningar." (Tertio millennio adveniente, nr 33)
Men påven har haft öppnandet av den heliga porten i bakhuvudet sedan han blev påve. Det är en symbolisk gest han ofta anspelat på. Sin första dag som påve ropade han till folkmassan på Petersplatsen: "Slå upp dörrarna på vid gavel för Kristus!" 1995 skrev han en intervjubok som hette "Gå över hoppets tröskel", översatt till svenska med titeln "Våga hoppas".
Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/99-12-27