Hannover/Torino - KI (KAP) - Den sveitsiske tekstilhistorikeren Mechthild Flury-Lemberg mener at Likkledet i Torino kan stamme fra det første århundret etter Kristus. Det er flere holdepunkter for dette, sa hun torsdag til journalister på EXPO i Hannover. Likkledet er av en usedvanlig kvalitet og fortreffelig sydd, og den kompliserte vevingen må ha krevd tilsvarende vevstoler. Dessuten er sømmen nesten usynlig. Funn fra området ved Rødehavet og Masada i Israel viser at man i det første århundret var i stand til å fremstille lignende tekstiler. Likkledet i Torino tilsvarer nøyaktig skildringen i evangeliet, som sier at Josef av Arimatea brukte et fint stoff som Jesu likklede.
Oldtidshistorikeren Karlheinz Dietz fra Würzburg tviler på dateringen av Likkledet til et tidspunkt mellom 1260 og 1390, som flere vitenskapsmenn har slått fast etter C-14-metoden. Det må stilles grunnleggende spørsmål om påliteligheten til denne naturvitenskapelige metoden. Dette synspunktet deles også av mange arkeologer; på grunn av kildene må man gå ut fra at Likkledet ikke stammer fra middelalderen, men er eldre. Avbildninger av et likklede er kjent allerede på 500- og 600-tallet i Edessa i Anatolia (i dag Urfa).
Erkebiskopen av Torino, Severino Poletto, har kunngjort at Likkledet skal stilles ut mellom 12. august og 22. oktober i domkirken i Torino. Pave Johannes Paul II har bestemt at Likkledet skal stilles ut på nytt i anledning Det hellige år, etter at det sist ble vist frem i 1998.«Vi kan vise pilegrimene det utrolige synet av Jesu lidelse», sier Poletto. Under fremvisningen blir det i Torino også en ustilling med temaet barmhjertighet, i tillegg til muligheten for skrifte og bønn. Det ventes 2-3 millioner besøkende til utstillingen av Likkledet.
Kathpress 7. juli 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)