Hopp til hovedinnhold
Publisert 17. januar 2002 | Oppdatert 6. januar 2011

Tusentals muslimer samlades fredag 11 januari i Jesu hemstad Nasaret i Israel för att delta i fredagsbönen på den plats bredvid den kristna Bebådelsekyrkan där Israels regering 9 januari hejdade ett omstritt moskébygge. Nasarets islamiska rörelse, som leds av Nasarets ene vice borgmästare Salman Abu Ahmad, och dess andre vice borgmästare Ahmed Zuabi har utan bygglov börjat bygga en moské till minne av den muslimske krigsherren Shihab e-Din, ättling till Sala´h ad-din, vars erövring av Jerusalem 1187 utlöste det tredje korståget. Bygget påbörjades för en månad sedan men hejdades av Israels regering 9 januari. Under fredagsbönen på den omstridda platsen, där de kristna vill göra en park för pilgrimer, hölls protesttal mot regeringens beslut.

Ministerrådets kommitté för utrikes- och säkerhetsfrågor, som leds av premiärministern Ariel Sharon, beslöt 9 januari att tillämpa en israelisk domstols beslut att moskébygget skall stoppas. Israelisk polis bevakar nu platsen. Moskébygget hade planerats av en minoritetsgrupp av muslimska integralister och tilläts av både Netanayhus och Baraks regeringar. Sharons regering har nu beslutat att se över frågan och inrätta en särskild ministerkommission under ledning av vice premiärministern Nathan Sharansky som skall komma med ett utlåtande inom två veckor.

"Regeringen måste annullera projektet och återupprätta den ursprungliga stadsplanen, enligt vilken platsen skall användas som ett torg för att underlätta pilgrimernas besök i Bebådelsekyrkan", sade 10 januari franciskanpater David Jaeger, talesman för franciskanerna i det heliga landet, som har hand om Bebådelsekyrkan i Nasaret, som är byggd över en grotta där enligt traditionen ärkeängeln Gabriel kom med budet till Maria att hon skulle föda Guds Son. Pater Jaeger tror att Sharons regering ingrep för att de under de senaste dagarna har fått protester både från kristna och judiska företrädare i Israel och i resten av världen som påpekade att moskébygget i Nasaret kunde bli ett hinder i dialogen mellan kristendom och judendom.

"Efter Barakregeringens beslut har Sharons regering inte brytt sig om frågan och inte svarat på protester och krav från de lokala kyrkoledarna." Men nu, förklarar Jaeger, "har politikerna förstått att det inte bara handlar om ett lokalt bråk i Nasaret. Det som sätts på spel är tio års ansträngningar för att bygga nya relationer mellan Vatikanen och Israel. Det är viktigt att regeringen förstår att de står inför ett historiskt beslut." pater Jaeger menar att regeringens definitiva beslut "beror på hur intensiva påtryckningarna blir."

Moskébygget påbörjades utan bygglov och i strid med ett domstolsbeslut som hade beordrat att moskebygget skulle hejdas tills striden om platsen kunde redas ut av Israels högsta domstol.

Alla kristna kyrkor i det heliga landet uppfattade moskébygget som en ren provokation. På byggarbetsplatsen satt en skylt med en vers ur Koranen som lyder: "Gud är inte född och har inte fött", vilket de kristna uppfattade som ett förnekande av att Gud blivit människa i Jesus.

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/02-01-12
12. januar 2002

Mer om: