Det italienske senatet har vedtatt en lov som forbyr fremmede egg og fremmed sæd ved prøverørsbefruktning.
Det blir også forbudt med surrogat- eller erstatningsmødre. Befruktede egg får heller ikke fryses ned. I tillegg blir det ikke tillatt å undersøke prøverørsbefruktede egg for sykdom, avvik eller kjønn før de settes inn i livmoren, selv ikke når tidligfosterets foreldre lider av arvelige sykdommer. Og slik assistert befruktning kan bare utføres for gifte eller stabilt samboende par med personer av motsatt kjønn.
- Denne loven gjør det klart at nok er nok når det gjelder misbruk. Den anerkjenner embryoet (det befruktede egget eller tidligfosteret) som en person. Og som en person må det beskyttes fra unnfangelsen av, sier senator Elisabetta Alberti Casellati ifølge BBC.
Casellati representerer regjeringspartiet Forza Italia.
Lovteksten er en av de mest restriktive i Europa, melder det britiske kringkastingsselskapet.
I senatet var stemmetallet 169/90 sist uke. Teksten blir nå sendt tilbake til underhuset for mindre endringer. Men italienske politikere er ikke i tvil om at hovedpunktene vil forbli uendrede.
Det blir bare ufrivillig barnløse som kan søke om prøverørsbefruktning, og behandlingen skal utelukkende kunne skje ved klinikker som myndighetene godkjenner. Legene der kan maksimalt befrukte tre egg for hvert forsøk, og "overtallige" tidligfostre kan ikke benyttes til forskning.
Loven møter motstand, også innad i den italienske regjering:
- Den har sider som ligner på en skrekkfilm. Jeg er virkelig forbauset over at seriøse medlemmer av flertallet kan godta en slik uhyrlig lov, sa assisterende utenriksminister Marghertia Boniver fra Forza Italia.
Motstanderne mener senatet har gitt etter for press fra den katolske kirke, og med det har laget en av de mest bakstreverske lovene i Europa. De frykter at dette er første steg mot å forby abort.
Guilio Andreotti, syv ganger statsminister og nå senator på livstid, er ikke uenig med dem i det. Han påpekte at den nye loven gir tidligfosteret juridiske rettigheter.
- Da skjønner jeg ikke hvorfor fosteret kan drepes opp til fjerde måned, sa Andreotti.
KI/BBC 11. desember 2003
17. desember 2003