Les også: |
Vi nærmer oss Olsok og feiringen av St. Olavs martyrdød under slaget på Stiklestad den 29. juli 1030.
Olav ble i middelalderen feiret som en av Nord-Europas viktigste helgener og valfarten til Nidaros og Stiklestad var stor. Pilegrimsvandringen fikk en slutt ved innføringen av reformasjonen på 1500-tallet.
Det var først i slutten av 1800-tallet ønsket om en Olavsfeiring ble aktuell og diskutert. Ikke minst av Bjørnstjerne Bjørnson ved feiringen av Trondheims 900-årsjubileum i 1897.
En stor feiring ble det i 1930 både på Stiklestad og i Trondheim, som det året het Nidaros og feiret 900 år etter St. Olavs død.
Rundt 1950 arbeidet lensmann Jon Suul med et slektsstevne på gården Sul på svenskegrensen. Dette var gården hvor Hellig Olav overnattet før slaget. Jon Sul engasjerte forfatteren Olav Gullvåg til å skrive teksten til et skuespill for et kommende slektsstevne på gården Sul. Dette utviklet seg til å bli et musikkdrama med musikk av Paul Okkenhaug, og som for første gang ble framført for 50 år siden, i 1954.
Teaterforestillingen har utviklet seg i disse 50 år fra å hete "Natterast på Sul", "Føre slaget" og "Olavsbilete" til nå "Spelet om Heilag Olav", som spilles på Nord-Europas største friluftscene på Stiklestad.
Musikkdramaet er i nasjonalromantisk stil. Det kan leses og forstås på flere måter, og det forandrer seg fra år til år. Det handler om et slektsproblem på gården Sul, mellom hedendom og kristendom. Et vanskapt barn er etter hedensk skikk satt ut i skogen for å dø. Barnets eldre søster, Gudrun, mister forstanden på grunn av dette.
Inn i denne situasjonen kommer kong Olav for å holde natterast på Sul før slaget på Stiklestad, i en kamp for kongemakt og kristendom. Han som helgen løser problemet på gården Sul.
Men dette musikkdrama er noe mer. Det er noe shakespearsk med klasseforskjeller, folkelig humor med sjalusi, erotikk, fyll, slagsmål og komikk. Det er et politisk drama, et musikkteater, mysteriespill og pasjonsspill, med teatralske masseopptredener som en opera av Verdi eller Wagner. Dette er en kamp mellom hedendom og kristendom, som kong Olav vinner med sin martyrdød for Kristus på Stiklestad.
Måtte alle i Norden få oppleve en gang i løpet av sitt liv denne fantastiske musikk- og dramaforestulling på Stiklestad!
Hellig Olav Du som falt på Stiklestad for din kongemakt og for kristendommen, vi bønnfaller deg: be for oss til Kristus, vår Herre.
Ola Haraldsen Åmodt (Radio Vaticana, Olsok 2004)
KI/Vatikanradioen
22. juli 2004