-Jeg har lyst til å fortelle om mine erfaringer fra møter med biskoper fra hele verden, sa pave Benedikt XVI til de 250.000 menneskene som var samlet til søndagens utendørsmesse i München.
-Den katolske kirke i Tyskland er storslagen i sine sosiale tiltak og i sin villighet til å hjelpe til der det behøves. I forbindelse med sine besøk til Roma forteller ofte biskoper, nå senest biskopene fra Afrika, med takknemlighet om de tyske katolikkenes sjenerøsitet... Men i blandt sier biskopene i Afrika dette: 'Om jeg til Tyskland legger fram sosiale prosjekter, åpnes gjerne alle dører. Men om jeg kommer med et prosjekt for evangelisering, møter jeg mest reservasjoner.' Åpenbart mener en del at det haster når det gjelder sosiale prosjekter, mens det som handler om Gud eller den katolske tro er mer spesielt eller mindre viktig. Fremdeles opplever disse biskopene at man må prioritere evangeliseringen, sa paven, og kommenterte: Der vi bare gir mennesker tekniske ferdigheter og redskaper, gir vi dem for lite.
-Folkene i Afrika og Asia beundrer våre tekniske prestasjoner og vår vitenskap, men samtidig skremmes de av den type fornuftstro som helt utelukker Gud fra menneskenes perspektiver, som mener at dette er den mest sublime fornuft som man må påtvinge deres kulturer. Den sanne trussel mot deres identitet er ikke den kristne tro, men forakt for Gud og den kynisme som ser det som en frihet og rettighet å legge det hellige til side, og som ser nytten som det høyeste moralske kriterium for forskning. Kjære venner, sa paven, denne kynisme er ikke den type toleranse og kulturell åpenhet som folkene forventer seg og som vi alle ønsker! Den toleranse vi trenger omfatter guddsfrykten - respekt for det som er hellig for andre. Denne respekt for det som andre anser som hellig, forutsetter at vi selv på nytt lærer oss gudsfrykt. Denne følelsen av respekt kan gjenskapes i vesten kun dersom troen på Gud vokser igjen, om Gud på nytt blir nærværende for oss og blandt oss.
-Denne troen tvinger vi ikke på noen. En slik proselyttisme strider mot kristendommen. Troen kan bare utvikles i frihet. Men vi appellerer til menneskenes frihet om å åpne seg for Gud og lytte til ham.
-Verden trenger Gud. Vi trenger Gud. Hvilken Gud? spurte paven retorisk, og svarte at den Gud vi trenger er Jesus som døde på korset.
-Hans svar er korset: å si nei til vold og å elske helt til enden. Dette er den Gud vi trenger. Vi viser ikke manglende respekt for andre religioner og kulturer om vi med høy røst bekjenner klart og tydelig den Gud som svarer på vold med sin egen lidelse, som stanser og begrenser det onde og dets makt med sin barmhjertighet.
Vatikanradioen, 11. september 2006 (11. september 2006)