Se også: |
---|
Den polske bispekonferansen har bestemt at den endelige beslutningen om hvordan man skal forholde seg til biskoper som samarbeidet med det hemmelige politi under kommunistregimet, må overlates til Vatikanet.
Etter at erkebiskop Stanislaw Wielgus den 7. januar søkte avskjed fra Warszawas erkebispesete grunnet at han innrømmet å ha samarbeidet med kommunistregimets hemmelige politi, innkalte bispekonferansen til et hastemøte den 12. januar.
Erkebiskop Jozef Michalik av Przemysl, bispekonferansens formann, sa etter møtet at biskopene har blitt enige om at den fem mann store kirkelige kommisjonen nedsatt i oktober skal studere det hemmelige politiets mapper på katolske biskoper kun dersom den aktuelle biskop selv ber om det. Men, sier han, en endelig avgjørelse om hvordan man skal forholde seg til de som er "tynget av kollaborasjon" må overlates til paven eller relevant Vatikan-dikasteri etter at dokumentasjonen er overført til Roma.
Erkebiskop Michalik fortalte journalister at man i mars vil etablere et team med juridiske eksperter som skal hjelpe til i prosessen, mens de ulike bispedømmene skal oppmuntres til å etablere sine egne lokale kommisjoner. Kirkelige undersøkelser skal imidlertid kun konkludere med en "tørr rapport" om innholdet i mappene, uten "dom eller vurdering".
"Vi har nå et ekstra verktøy som kan hjelpe oss med å finne ut hvordan vi skal handle, og vi er enige om at alle biskoper bør be om å få gransket sine mapper. Alle mistanker vil undersøkes, og ingenting skal feies under et teppe. Men dette vil ta tid," sa erkebiskopen.
Han la til at Vatikanets Bispekongregasjon, via den apostoliske nuntius til Polen, Jozef Kowalczyk, den 21. desember definerte retningslinjer i tilfeller der biskoper anklages for samarbeid med det hemmelige politi.
I et budskap som ble lest i kirkene den 13. og 14. januar, sa biskopene: "Kirken i Polen har alltid følt med nasjonen og delt dens skjebne, særlig i de mørkeste kapitlene i vår historie. Dette faktum kan ikke endres gjennom at det kastes lys over svakheter og utroskap blant dens medlemmer, deriblant de geistlige."
"Vi tror at den situasjonen vi nå står i vil bidra til Kirkens fornyelse, til større gjennomsiktighet og modenhet blant dens medlemmer," sa de.
Det var den 7. januar at erkebiskop Stanislaw Wielgus gikk av som overhode for erkebispedømmet Warszawa, etter at han innrømmet å ha samarbeidet med kommunistregimets hemmelige politi, eller Sluzba Bezpieczenstwa. Flere kirkeledere har imidlertid kritisert medias fremstilling av saken og det press dette har lagt på erkebiskopen. I et TV-intervju den 9. januar sa den polske kardinal Jozef Glemp, emeritert erkebiskop av Warsawa som inntil videre nå administrerer erkebispedømmet, at han oppfordret erkebiskop Wielgus til å ta juridiske skritt for å få renvasket sitt navn.
I bispekonferansens budskap heter det at katolikker må huske at det hemmelige politiets mapper ikke gir "fullstendig og helhetlig dokumentasjon" om kommunistperioden og at angrende kollaboratører også er "brødre og søstre i troen." "Vi ønsker gjennom våre bønner å støtte erkebiskopen i arbeidet med å avdekke den fulle sannhet. Vi beklager også at man i denne sak ikke holdt fast ved det universelle prinsippet om uskyldighet inntil det motsatte er bevist og at man derfor skapte en presset atmosfære rundt ham, noe som forhindret ham i å få etablert et skikkelig forsvar overfor den offentlige opinionen, noe han hadde hatt rett til," la biskopene til. "Den ensidige gjennomgangen av dokumentene, som er samlet av funksjonærer fra den kommunistiske statens undertrykkende apparat, som jo hadde en fiendtlig holdning til nasjonen og Kirken, kan skade mennesker alvorlig, ødelegge tilliten til samfunnet og derved bli en post mortem seier for det umenneskelige systemet som vi måtte leve under," sa de.
Biskopene bestemte videre at askeonsdag, den 21. februar, skal være en "bønnens og botens dag for hele det polske presteskap," og over hele landet skal det feires messer for "tilgivelse for mistak og svakheter." "Kirken er ikke redd for sannheten, selv om denne sannheten måtte være vanskelig og skammelig, og det å konfrontere den kan noen ganger være meget smertefullt," sa biskopene. "Vi appellerer til hele det kirkelige fellesskap, geislighet og legfolk, om å fortsette gransking av samvittighetene med tanke på holdningen i den totalitære epoken," sa de.
I et intervju med Polens katolske informasjonsbyrå, KAI, sa erkebiskop Kowalczyk at han trodde at erkebiskop Wielgus ikke hadde "gitt det hele bilde" av sitt forhold til det hemmelige politi da han ble nominert til Warszawas erkebispesete. Han mener at det ikke må forekomme fremtidige bispeutnevnelser før alle eksisterende dokumenter er gransket.
Catholic News Service (23. januar 2007)