Pave Benedikt XVIs apostoliske reise til USA 15.-20. april:
Over 10.000 var til stede i rosehagen utenfor Det hvite hus da president George W. Bush den 16. april kl. 10.30 lokal tid formelt ønsket pave Benedikt XVI velkommen til USA.
Folkemengden - som skal være den største som noen gang er samlet ved Det hvite hus for denne type seremoni - stemte i bursdagssangen for paven, som samme dag feiret sin 81-årsdag. Etter en formell seremoni med utveksling av hilsener og musikkinnslag, gikk paven og presidenten inn i Det ovale kontor for private samtaler, mens folkemengden nok en brøt ut i jubel og stemte i "Happy Birthday."
I de formelle talene nevnte både pave og president det amerikanske folks sterke religiøsitet, samt naturlovens innflytelse på den amerikanske grunnlov.
President Bush fortalte paven at han var kommet til et "bønnens land." Han forsikret Den hellige far om at "millioner av amerikanere har bedt for ditt besøk, og millioner kommer til å be sammen med deg denne uken." Amerika, sa Bush, er et land som "ønsker troen velkommen i det offentlige rom," og med innbyggere som "er åpne for ditt budskap om håp." Han bemerket at paven gjentatte ganger har advart mot militant sekularisme og moralens forfall, og forsikret ham om at USA "fornekter dette relativismens diktatur."
Presidenten høstet applaus fra folkemengden da han snakket om Den katolske kirkes sterke forsvar for menneskets verdighet fra unnfangelsen av og til en naturlig død. "I en verden hvor noen behandler livet som noe som kan degraderes og forkastes, trenger vi ditt budskap om at menneskelivet er hellig og at hver og en av oss er villet."
I sitt svar sa pave Benedikt at han kommer til USA "som en venn, som en forkynner av Evangeliet og som en med stor respekt for dette enormt pluralistiske samfunnet." På flytende med gebrokken engelsk understreket han nødvendigheten av tydelige moralske prinsipper i pluralistiske samfunn. Paven fikk også kraftig applaus da han avsluttet sin hilsen med: "Gud velsigne Amerika!"
"Fra Republikkens spede begynnelse, har Amerikas søken etter frihet latt seg lede av overbevisningen om at de prinsipper som styrer politisk og sosialt liv er nært knyttet til moralsk orden basert på Gud Skaperens herredømme," fortalte paven til folkemengden i rosehagen. Han anerkjente at kampen for opprettholdelse av moralske prinsipper ofte er vanskelig og gjerne krever store offer. "Det er en utfordring som gis til hver enkelt generasjon, og den må for det godes sak stadig kjempes på ny." Ved å sitere USAs første president, George Washington, uttalte paven at moralen er en "uunnværlig støttespiller" for en sterk republikk. "Demokrati kan bare blomstre," fortsatte han, "slik deres grunnlovsfedre forsto, når politiske ledere [...] lar seg rettlede av sannheten og bruker den visdom som springer ut av faste moralske prinsipper når man skal bestemme noe som påvirker livet og landets fremtid."
Se video fra velkomstseremonien her (Windows media-format).
CWN - Catholic World News (17. april 2008)