Søndag 17. januar besøker pave Benedikt XVI synagogen i Roma for første gang. På programmet står blant annet blomsternedleggelse ved minnesmerket over de mer enn 1000 romerske jøder som ble deportert til Auschwitz av SS i 1943.
Benedikt vil senere tale til en forsamling bestående både av katolske og jødiske representanter fra hele Italia.
Mediedekningen rundt besøket har vært stor - mye grunnet forrige måneds erklæring av pave Pius XII som "ærverdig". Striden rundt Pius' rolle under Den annen verdenskrig - og påstander om pavens "taushet" under folkemordet på jødene - har lenge vanskeliggjort forholdet mellom den katolske og jødiske verden.
Enkelte jødiske grupper har krevd en stopp i Pius XII's helligkåringsprosess, inntil alle relevante dokumenter fra Vatikanets arkiv åpnes for offentligheten.
Intern uenighet
Torsdag ble det kjent at formannen i forsamlingen av italienske rabbinere, Giuseppe Laras, boikotter pavens besøk med den begrunnelse at "kun Kirken vil dra fordeler av det, først og fremst dets konservative elementer".
Romas sjefsrabbiner, Riccardo di Segni, har forsøkt å dempe motsetningene, og ønsker pave Benedikt VXI søndag velkommen i synagogen som ble oppført tidlig på 1900-tallet, og samtidig huser byens jødiske museum. Synagogen er også det kulturelle samlingspunkt for Romas jødiske befolkning.
I et rykende ferskt intervju med Reuters, sier sjefsrabbineren at det kun er Gud som kan dømme hvorvidt pave Pius XII gjorde nok for å redde jødiske liv, og motarbeide Holocaust.
Beskyttet jøder
Torsdagens store nyhet fra katolsk hold var H2O-news sitt intervju med den 97 år gamle italienske presten p. Giancarlo Centioni. Centioni skal ha vært sterkt delaktig i en gruppe presters store innsats med å hjelpe jøder flykte fra Tyskland til Italia, og senere til Sveits og Portugal.
Gruppen, "Società di San Raffaele", skal ha fått direkte økonomisk og praktisk hjelp fra pave Pius XII.
Klikk på videoen til høyre for å se intervjuet med p. Giancarlo Centioni.
Representanter for Kirken har hele tiden hevdet at Pius XII i det stille gjorde en stor innsats for jødene. I følge den amerikanske rabbineren og historikeren David Dalin, skal Pius ha vært direkte involvert i beskyttelsen av rundt 5000 jøder, som søkte tilflukt i Romas klostre og andre kirkelige institusjoner.
Søndagens synagogebesøk er Benedikts tredje, men hans første til synagogen i Roma - som er å finne rett over Tiberen fra Vatikanet.
Til stede er også Ingrid Rosendorf Joys, den norske kommunikasjonssjefen i European Council of Religious Leaders - Religions for Peace, et internasjonalt og interreligiøst råd med base i Oslo.
KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (15. januar 2010)