Kyjiv, 28.4.2012 (KI/KAP) – Den ukrainske gresk-katolske kirke i union med Roma har bedt regjeringen i landet om en benådning av den fengslede opposisjonslederen Julija Tymosjenko (Julia Timosjenko) og mener at det må gå an å finne juridiske utveier for å kunne slippe henne ut av fengselet. Tymosjenko ble i oktober dømt til syv års fengsel for embetsmisbruk i hennes tid som statsminister. I fengselet har hun blitt syk, og den 20. april startet hun en sultestreik mot angivelig mishandling. Et planlagt rettsmøte på lørdag ble utsatt fordi Tymosjenko ikke var til stede.
En talsmann for kirken sier at de troende i Ukraina ikke kan være likegyldige til skjebnen til et menneske som føler seg urettferdig behandlet og også med urette blir utsatt for mishandling. Han mener at dommen mot den ukrainske opposisjonslederen er svært sterkt politisk motivert og har lite med rettferdighet å gjøre. Uten å ta stilling for noen av de politiske grupperingene har kirken appellert til regjeringen om å benåde Tymosjenko.
På bakgrunn av Tymosjenkos sak diskuteres det nå i Europa en politikerboikott av fotball-EM i Ukraina, som begynner om seks uker. Den nye tyske presidenten Joachim Gauck har avlyst et besøk til den tidligere sovjetrepublikken. Presidenten i EU-parlamentet, Martin Schulz, mener at økonomiavtalen mellom EU og Ukraina er i fare på grunn av konflikten om Tymosjenko.
Flere ukrainske kirker oppfordret allerede før påske president Viktor Janukovytsj om å sette fri Julija Tymosjenko. Appellen til fordel for den tidligere statsministeren ble undertegnet av de øverste representantene for den ukrainsk-ortodokse kirke av Kiev-patriarkatet, som er atskilt fra Moskva, og den unerte gresk-katolske kirke, patriark Filaret og stor-erkeepark Svjatoslav Sjevtsjuk. For den romersk-katolske bispekonferansen i landet underskrev visepresidenten, biskop Marcian Trofimiak, på appellen, hvor det heter: «Kirken har plikt til å oppfordre til tilgivelse, barmhjertighet og nestekjærlighet».
Den ukrainsk-ortodokse kirke av Moskva-patriarkatet, som skal stå president Janukovytsj nær, støttet ikke appellen fra de andre kirkene. Det gjorde derimot representanter for ortodokse og protestantiske minoritetskirker.
Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)