Publisert 4. mars 2014
|
Oppdatert 4. mars 2014
- Fastetidens 40 dager gir oss som kristne en anledning til å forberede oss til påskefesten gjennom samvittighetsransakelse, bønn, faste og bot. Fastetiden er også en tid for omsorg for dem som er i nød. Ved å følge Jesus på veien til Jerusalem får vi muligheten til å ta nye valg for våre liv.
- For at vi alle skal bli forenet med Kristus og med hverandre i en felles botspraksis, fastsetter Kirken visse dager for bot. Kirkeloven foreskriver at askeonsdag (i år 5. mars) og langfredag (i år 18. april) skal overholdes som faste- og abstinensdager. Det å faste betyr en merkbar reduksjon av det man spiser til daglig. Abstinens vil si å gi avkall på kjøtt. Abstinensbudet påligger den som har fylt 14 år. Fastebudet binder alle mellom fylte 18 år og fylte 60 år. Sykdom og andre spesielle omstendigheter kan gi unntak.
- Hver fredag året gjennom er botsdag. Likeledes er tiden fra askeonsdag til påsken en botstid. Søndager og høytidsdager er ikke botsdager. En vanlig form for fredagsbot er å avstå fra å spise kjøtt. Alternativt kan fredagsboten ellers gjennomføres ved annen selvvalgt form for faste, f.eks. ved å gi avkall på alkohol, tobakk eller søtsaker, ved å vie mer oppmerksomhet enn ellers til familien, fattige, syke, gamle eller ensomme, eller ved å delta i felles bønn, den hellige messe, sakramentstilbedelse, korsveisandakt eller lignende. Bidrag til Caritas Norges fasteaksjon anbefaler vi til alle i denne tiden.
Mer om: