Svenska kyrkan i Norge besøkte Oslo katolske bispedømme (OKB) tirsdag 6. september for å høre hvordan OKBs medlemssenter arbeider. – Vi er svært glade for at OKB vil dele sine erfaringer med oss, sier Per Anders Sandgren, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norge.
Sammen med tre medarbeidere stilte han opp for å lære mer om rutiner, prosesser og problemstillinger knyttet til OKBs medlemsregistrering.
Krevende høst
De tre nordiske folkekirkene står nemlig foran en svært krevende høst. De har fått pålegg fra Kulturdepartementet om innen utgangen av året å ha skaffet dokumentasjon fra samtlige personer som står oppført i medlemsregistrene deres, nærmere 36.000 personer. Klarer de ikke å få en bekreftelse fra hver enkelt, kan statstilskuddet til de tre trossamfunnene ryke.
Trossamfunnenes advokat, Knut Rognlien, har tidligere uttalt til fritanke.no at han mener kravet fra Kulturdepartementet er både diskriminerende og urettferdig. De vurderer å gå til sak mot staten.
– Her krever staten at mennesker som er døpt i Sverige, Finland og Island må bekrefte dåpen overfor norske myndigheter. Dette er ikke et krav som rettes til medlemmer i Den norske kirke. Her skiller staten mellom dåp foretatt i andre land og dåp foretatt i Norge, sa Rognlien til fritanke i august.
Biskopen inviterte
På bakgrunn av pålegget og det store registreringsarbeidet de nordiske folkekirkene står overfor, inviterte biskop Bernt til et møte i OKB.
– Vi stiller vår erfaring, kompetanse og innsikt til disposisjon hvis våre venner i de nordiske folkekirkene vil benytte seg av den, sa biskop Bernt ved møtets begynnelse på tirsdag.
Uklart fra staten
Kyrkoherde Per Anders Sandgren og hans tre medarbeidere var alle lutter øre, og spørsmålene var mange. De syntes det var interessant å høre medarbeidere fra OKBs IT -og medlemsavdeling fortelle hvordan OKB hadde løst registreringsutfordringene.
– Vi er svært glade for å komme hit og lære, og takker biskop Bernt for et flott initiativ. Vi står foran noen svære oppgaver i høst med å kontakte samtlige medlemmer for å få bekreftet deres medlemsskap. Oppgaven blir ikke enklere ved at det fremdeles er uklart hva staten ved Fylkesmannen egentlig krever av oss. Men rådene og kompetansedelingen fra OKB vil komme svært godt med, sier Sandgren.