«Valget av Guterres som ny FN-sjef er en kilde til stor glede og tilfredsstillelse», sier Den Hellige Stols sjefdiplomat, kardinal Pietro Parolin til nyhetsbyrået Agencia Ecclesia. FNs 193 medlemsland utnevnte torsdag 13. oktober Portugals tidligere statsminister, katolikken António Guterres til ny generalsekretær etter Ban Ki-moon.
António Guterres blir dermed FNs niende generalsekretær. Han er den tredje katolikken i rekken og overtar stillingen 1. januar 2017.
Aktiv katolikk
Guterres var portugisisk statsminister fra 1995 til 2002 og FNs høykommisær for flyktninger fra 2005 til 2015. Han er en dypt troende og aktiv katolikk, har mottatt den spanske fortjenesteorden «Isabella den katolskes orden» og tilhører det portugisiske sosialistpartiet, Partido Socialista.
I en samtale med indiske diplomater i juli i år ble Guterres spurt om hvorfor han ville bli FNs generalsekretær og etterstrebet et embete uten makt. Han svarte da: «Jeg er katolikk. Det jeg tror på er min motivasjon». Han fortsatte med å vise til Jesu lignelse om talentene og sa: «Jeg tror det er min plikt å bruke min kompetanse til å bidra til å løse verdens problemer» - dette ifølge det indiske nyhetsbyrået The Wire.
Mot abort
Guterres har markert seg i abortdebatten i Portugal og stemte mot en liberalisering av abortloven i en folkeavstemning. Dette var på tvers av standpunktet hans parti hadde inntatt. I unge år var Guterres aktiv i den katolske studentbevegelsen i Portugal. I et tidligere intervju sa han at han har lært om «ydmykhet og det å hjelpe andre» i Lisboas slumområder.
Guterres understreker da også at han vil prioritere verdens mest sårbare når han tar fatt på jobben som FNs generalsekretær.
«En glimrende mann»
Valget av Guterres hilses velkommen av politikere og ledere over hele verden.
«Et par trygge hender er blitt valgt for en ustabil verden», skriver NATO-sjef Jens Stoltenberg i en gratulasjonshilsen på twitter.
Utenriksminister Børge Brende er like fornøyd:
«Dette er det beste mulige utfallet for verden og FN. En glimrende statsmann,» heter det i hans twittermelding.
Felles verdier
I et intervju med Time i sommer, understrekte António Guterres at generalsekretæren i FN må være en tydelig talsmann for verdier som toleranse og solidaritet, verdier som deles av alle kulturer og religioner verden over.
- Det er flott at samfunn blir multi-etniske, flerkulturelle og flerreligiøse. Mangfold er en styrke, ikke en svakhet. Stater og land må investere politisk, økonomisk, sosialt og kulturelt for å øke inkludering og unngå diskriminering, intoleranse, fremmedfrykt og ekstremisme. Det er viktig at alle opplever å høre til, sier Guterres til Time.
Store trender
Han mener det er viktig å forstå og analysere verdens mega-trender hvis man skal løse vår tids store utfordringer.
- Vi må forstå tidens tunge trender og skjønne hvordan de påvirker hverandre. Dette gjelder befolkningsøkning, klimaendringer, nye urbaniseringsformer som ikke skaper jobber og økonomisk vekst som skaper større ulikheter. Alt dette fører til at stater og institusjoner blir mer sårbare og at kampen om ressursene blir hardere, påpeker Guterres overfor Time.
Guterres understreker at FNs styrke ligger i verdigrunnlaget, verdier som alle religioner har til felles. Han mener en av FNs viktigste oppgaver fremover blir å bevare folks tillit og ikke overkjøre enkeltstater.
- Vi må passe på at vi er ledet av subsidiaritetsprinsippet. FN skal ikke gjøre ting som det enkelte medlemsland kan gjøre bedre, sier Guterres.
Globale ledere
Pave Frans er allerede av media utropt til verdens fremste globale leder i dag. Med António Guterres på plass som ny generalsekretær i FN, vil verdens to fremste globale ledere nå være katolikker.