MOTPARTER: Advokat Erling Lyngtveit (t.h) i samtale med Kristian Jarland som er aktor i saken mot Oslo katolske bispedømme og dets tidligere økonom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Medlemsregistreringen i Oslo katolske bispedømme var systematisk og uaktsom, ifølge aktor. – Kjernen i denne saken er at ingen har forsøkt å jukse. Dette er et påhitt fra statens side, mente Oslo katolske bispedømmes advokat Erling Lyngtveit i sin avslutningsprosedyre.
NTB og OKB info
– Vi må vokte oss vel for spekulasjoner eller for å la oss henfalle i spekulasjoner. Kjernen i denne saken er at ingen har forsøkt å jukse. Dette er et påhitt fra statens side, sa advokat Erling Lyngtveit i sin prosedyre under avslutningen av straffesaken i Oslo tingrett fredag.
Aktor la inn slingringsmonn
Ifølge aktor, har bispedømmet ved hjelp av telefonkatalogen og søk etter «katolsk-klingende etternavn» justert opp medlemsregisteret og krevd statsstøtte for et stadig økende antall medlemmer. Fylkesmannen i Oslo og Akershus påstår at det totalt er utbetalt 40 millioner kroner i uberettiget støtte over flere år.
Statsadvokat Kristian Jarland ved Oslo statsadvokatembete har imidlertid lagt inn et betydelig slingringsmonn. I prosedyren fredag ble det lagt ned påstand om foretaksbot for bispedømmet på 5 millioner kroner og fengsel i ett og et halvt år, hvorav seks måneder betinget, for den tidligere økonomen.
Aktors hovedpoeng er at OKB bare skulle søkt støtte for medlemmer som aktivt ønsker å være medlem av menigheten. Og da må det ha vært kontakt med hver enkelt.
– Det spesielle i denne saken er at det også er en uskyldig rammet tredjepart, nemlig alle dem som mot sin vilje er blitt ført opp som medlemmer – uten selv å ha noe ønske om det. For mange vil det være grovt krenkende, sa Jarland.
Ingen villfarelse
Forsvareren for den tidligere økonomen i OKB, advokat Anders Morten Brosveet, mener derimot at både bispedømmet – og hans klient – har lagt til grunn en forståelse av regelverket om at det er betydelig grad av skjønn ute og går når medlemslistene utarbeides.
Nøkkelordene i regelverket er «om lag» antall medlemmer og «tilknytning» til menigheten, anførte han. OKB har dessuten vært tydelige i sine søknader på at det er vanskelig å skaffe medlemsnummer på alle det søkes støtte for. Konklusjonen er at det ikke finnes villfarelse, altså at fylkesmannen ikke er blitt forledet, og da er det heller ikke aktuelt å snakke om bedrageri, lød argumentasjonen.
"Det eneste som vil være grovt uaktsomt i denne saken, er om aktors rettsoppfatning legges til grunn."
Advokat Anders Morten Brosveet
Oppkonstruert bevisførsel
Brosveet gikk hardt ut mot aktors prosedyre – som konkluderte med grovt bedrageri blant annet fordi det flere ganger er blitt varslet internt om at den såkalte telefonkatalog-metoden i beste fall var tvilsom.
– Oppkonstruert, etterkonstruert og åpenbart i strid med loven, lød forsvarerens karakteristikk.
– Det eneste som vil være grovt uaktsomt i denne saken, er om aktors rettsoppfatning legges til grunn, fortsatte han.
Foretaksbot
Et bakteppe for straffesaken i Oslo tingrett er en foretaksbot på 1 million kroner som bispedømmet har nektet å godta. Påtalemyndigheten har derfor løftet saken inn for retten som en sak om grovt bedrageri.
Dom i saken faller ventelig om to uker.
Les flere saker om rettssaken
- Fokus på opprydningen
- Sterke utsagn i retten
- Biskop Eidsvig vitnet
- Flere medlemmer enn det ble søkt støtte for
- Straffesaken begynner mandag
- Sprawa rejestracji członków Kościoła
- Zeznawał biskup Eidsvig
Fakta om medlemssaken i Oslo katolske bispedømme
- I slutten av februar 2015 anmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus Oslo katolske bispedømme (OKB) for å ha uberettiget medlemsregistrering.
- Få dager senere ble kirkens lokaler ransaket av politiet. Biskop Bernt Eidsvig ble sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for uberettiget medlemsregistrering og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner.
- Bakgrunnen for anmeldelsen var at ansatte i OKB fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer.
- Kirken mottok i 2014 totalt 105,4 millioner kroner i statlig og kommunal støtte. Støtten utgjør drøyt 870 kroner per medlem.
- 65.500 nyregistreringer fra 2010 til 2014 er gjennomgått. 56.500 av disse ble registrert gjennom diskutable metoder. 28.900 har bekreftet medlemskapet, mens cirka 6.800 ikke ønsker å være medlemmer.
- Det er OKB som håndterer medlemsregisteret for hele Den katolske kirke i Norge.
- Fylkesmannen krevde i et brev sendt i slutten av juni i fjor tilbake nærmere 40,6 millioner kroner av Den katolske kirken og slår samtidig fast at praksisen var lovstridig og innmeldingene ugyldige.
- OKB gikk på sin side til sivilt søksmål mot staten ved Kulturdepartementet, fordi det mener departementet ikke har grunnlag for kreve tilbake millionene de fikk i statsstøtte. OKB tapte søksmålet da saken var oppe i Oslo tingrett tidligere i år. De har anket saken.
- KS sendte i mai ut et brev til alle norske kommuner, der de skrev at det var grunn til å anta at norske kommuner har et samlet krav mot Den katolske kirke på 40 – 50 millioner kroner.
- OKB vedtok ikke millionboten de fikk i medlemssaken, og rettssaken mot bispedømmet og deres daglige leder, som er tiltalt for grovt bedrageri, starter i Oslo tingrett mandag 20. november 2017.
- Saken mot biskop Bernt Eidsvig ble henlagt, fordi statsadvokaten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til registreringspraksisen.