FORSONINGENS SAKRAMENT: Det å gå til skrifte er som om Gud inviterer oss til en kaffe, mener Den hellige far. Den som har gått til skrifte, vender bladet i sitt livs bok om til en ren og ubrukt side. Foto: REUTERS/Remo Casilli/NTB Scanpix.
Syns du det er avskrekkende å gå til skrifte? Det er det ingen grunn til, sier pave Frans.
Det å gå til skrifte er som om Gud inviterer oss til en kaffe, mener Den hellige far.
–Slik kaller Herren oss: Kom igjen, la oss ta en kaffe sammen. La oss snakke om dette, la oss diskutere det. Ikke vær redd.
Paven oppfordrer prestene, som handler i Kristi person under skriftemålet, til å reflektere Guds barmhjertighet.
– Når vi prester, i Herrens sted, hører de troenes bekjennelser, må vi også være stedfortredere for hans godhet, sa han.
Under skriftemålet bør prestene være imøtekommende og «åpne hjertet» for å få den enkelte til å falle til ro og føle «fred», sa han.
Sann omvendelse
Nå i fastetiden, påpeker pave Frans, at skrifte et middel til sann omvendelse. De troende burde kunne nærme seg forsoningens sakrament med tillit og selvtillit.
– Herren sier: ‘Kom nå, la oss finne fornuften, la oss snakke sammen.’ Han skremmer oss ikke, sa pave Frans under messen den 27. februar i Vatikanets St. Martas hus.
– La oss takke Herren for hans godhet. Han ønsker ikke å slå oss og fordømme oss. Han ga sitt liv for oss, og dette er hans godhet, fortsatte Den hellige far, og sa at – Gud er alltid ute etter en måte å få innpass i våre hjerter på.
Forandring i hjertet
Under messen refererte paven til Jesajas første kapittel som sier «Vask dere rene! ... hold opp med å gjøre ondt; lær å gjøre godt! ... Om syndene deres er som purpur, skal de bli hvite som snø, om de er røde som skarlagen, skal de bli hvite som ull.» (Jes 1,16-18).
– Noen syns botens sakrament er avskrekkende. Men det skal det ikke være. Boten skal ønske den troende velkommen til omvendelse. Det er et sakrament som fører til «tilgivelse og en forandring i hjertet», sa pave Frans.
– Han [Jesus] truer ikke, men istedenfor oppmuntrer han oss med «vennlighet og mildhet, som skal gi oss selvtillit.»
CNA
Les mer