Terroranslaget mot katolsk kirke i Frankrike fordømmes av politiske og religiøse ledere
Frankrike er på nytt rammet av et terrorangrep fra en antatt islamist. Knivangrepet mot den katolske Notre Dame-kirken i Nice vekker sterke reaksjoner.
Tekst: NTB, Snorre Schjønberg
I morgentimene torsdag gikk terroralarmen igjen i Frankrike. Drøyt to uker etter det grufulle drapet på historielærer Samuel Paty på åpen gate, gikk en mann til angrep på sivile i og ved Notre-Dame-kirken, som ligger i hovedgaten Jean Médecin i Nice. Det skjedde like etter klokken 9.
Da politiet gikk til aksjon, lå to døde personer igjen i kirkebygget. En av dem hadde fått halsen skåret over, en skjebne også Paty led for to uker siden. En tredje person klarte å rømme til en bar like ved, men døde av skadene.
I tillegg ble minst seks personer skadd i angrepet. Angrepet fremstår som målrettet; kirken hadde hevet beredskapen på grunn av den generelle terrortrusselen. En av de drepte skal ha vært kirkevergen.
Etterforskes som terror
Ifølge politiet er det foreløpig ingenting som tyder på at det var flere involvert i angrepet. Det etterforskes av terror-enheten ved den nasjonale påtalemyndigheten.
Vil ha tiltak mot islamistisk terror
Ordføreren, som er fra høyrepartiet Republikanerne (Les Républicains), krever nå sterkere tiltak mot islamistisk terror etter nok et angrep i byen.
Nice ble i 2016 utsatt for et terrorangrep som tok livet av 86 personer og skadd 458 da en islamist kjørte inn i en folkemengde på byens strandpromenade med en lastebil.
– Vi kan ikke lenger nøye oss med fredslover i møtet med islamistisk fascisme, sier Estrosi.
– Det er islamistisk barbari som nok en gang har utspilt seg her i Nice, slår han fast.
Allerede torsdag formiddag holdt nasjonalforsamlingen i Frankrike ett minutts stillhet for å minnes ofrene. Kirkeklokkene landet rundt skulle ringe klokken 15.
Den franske presidenten Emmanuel Macron deltok torsdag formiddag i et krisemøte der terrorberedskapen ble hevet til høyeste nivå. Trusselnivået var allerede høyt på grunn av den pågående karikaturstriden, der franske myndigheter i sterke ordelag har forsvart retten til å trykke karikaturer av Muhammed.
Macron ankom Nice rundt klokken 14 og ble møtt av ordfører Estrosi på flyplassen.
RESPEKT: – Krig og vold taper alle på. Det skaper kun problemer og smerte og er følgelig ingen løsning. For å kunne leve godt sammen, må vi respektere hverandre, andres liv og tro og vårt demokrati. Det gjelder i Frankrike som i Norge, sier biskop Bernt I. Eidsvig. Foto: C-F Wesenberg
Møtes med fordømmelse
Flere statsledere har også vært ute og uttrykt sin sympati med Frankrike.
– Jeg er dypt rystet av de grusomme drapene i en kirke i Nice. Mine tanker er med de pårørende til de drepte og skadde. Tyskland har solidaritet med den franske nasjonen i disse vanskelige tidene, uttaler Tysklands statsminister Angela Merkel i en tweet fra den tyske regjeringens pressetalsmann Steffen Seibert.
Italias statsminister Giuseppe Conte fordømmer også angrepet, mens Storbritannias statsminister Boris Johnson sier han er sjokkert over «det barbariske angrepet».
Religiøse ledere ber om respekt
Det gjør også religiøse ledere i Norge. Men samtidig maner biskop Bernt Eidsvig folk til å være varsomme med å legge skylden for angrepet på muslimer generelt.
– For å kunne leve godt sammen, må vi respektere hverandre, andres liv og tro og vårt demokrati. Det gjelder i Frankrike som i Norge, sier Oslo katolske biskop i en epost til NTB.
Eidsvig sier han oppfordrer alle til å be for ofrene.
– En slik bestialsk handling er vanskelig å forstå for ethvert menneske, og jeg er helt lamslått etter å ha lest det som kommer fram, sier leder i Muslimsk Dialognettverk Senaid Kobilica til Vårt Land.
Politiets sikkerhetstjeneste opplyser til NTB at sikkerhetsnivået i Norge ikke heves som følge av angrepet.
Alle taper på vold og krig
– Jeg er dypt sjokkert over angrepet i kirken og drapene på de troende. Jeg oppfordrer til bønn for de drepte og deres pårørende, sier biskop Bernt I. Eidsvig etter terroranslaget mot Notre Dame-kirken i Nice.
– Krig og vold taper alle på. Det skaper kun problemer og smerte og er følgelig ingen løsning. For å kunne leve godt sammen, må vi respektere hverandre, andres liv og tro og vårt demokrati. Det gjelder i Frankrike som i Norge, sier biskopen.
Hen maner til varsomhet når det kommer til å tildele muslimer kollektiv skyld, og legger til:
– Det er et ynkelig drap å skjære over strupen på gamle damer. Det er forkastelig, og har ihvertfall ikke noe med mot å gjøre, sier biskopen.
Han mener at drapene også må kjennes ille for muslimer av god vilje:
– Deres gode navn og rykte blir ødelagt av andre – og gjør dem selv mer utsatt.
Biskopen presiserer at han har tiltro til at norsk politi gjør det som kreves for at troende i Norge skal være trygge.
Foto: C-F Wesenberg
Stoltenberg fordømmer Nice-angrepet
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, fordømmer knivangrepet i en kirke i Nice i Frankrike.
– Mine dypeste kondolanser til deres kjære og det franske folk. Hat har ingen plass i vårt samfunn og Nato står sammen med våre allierte i Frankrike, skriver Stoltenberg på Twitter.
Frankrike har hevet terrorberedskapen til høyeste nivå etter angrepet.
(©NTB)
Macron: Frankrike vil ikke gå bort fra sine verdier
Frankrikes president Emmanuel Macron (Bildet t.h., foto: Reuters, Eric Gaillard) fordømmer det han omtaler som et «islamsk terroristangrep» i byen Nice, der tre mennesker ble drept.
– Frankrike kommer ikke til å gå bort fra sine verdier, sa Macron etter knivangrepet, som skjedde i den katolske kirken Notre Dame torsdag morgen.
Frankrike dobler nå antall soldater som er utplassert i landet, for å hindre terrorangrep til 7000, kunngjorde president Macron tidligere idag. Fra før deltar 3000 soldater i antiterrorvirksomhet i Frankrike. Drapene har fått Frankrike til å heve beredskapen til høyeste nivå.
(©NTB)
Les mer
- Pave Frans ber for ofrene i Nice
- Kirkeklokker ringer over hele Frankrike klokken 15
- Religiøse ledere i Norge fordømmer terrorangrepet i Nice
- Minst tre døde, en med halsen skåret over, i knivangrep i Nice