Nyfløyen på Tautra Mariakloster er velsignet
VELSIGNET DAG: Biskop Erik Varden velsigner den nye fløyen til Tautra Mariakloster. Fløyen stod klar tidligere i år og rommer fire sykerom, fire vanlige celler et stille kapell og en stue. Fløyen er bygget inn i bakken ned mot fjorden, slik at fra veien ser klosteret helt ut som før.
Fredag 6. august var en ekstra velsignet dag for oss i Tautra Mariakloster. Vår biskop Erik Varden kom for å velsigne vår nye fløy med sykerom og flere rom for søstrene.
Tekst: Sr. Hanne-Maria Berentzen
Foto: Jan Erik Kofoed
Et førtitalls av våre mange venner var invitert for å feire begivenheten med oss etter tidebønnen tidlig på ettermiddagen. En enkel seremoni begynte i kirken med tale av priorinne Brigitte Pinot og en hilsen fra den tyske, katolske hjelpeorganisasjonen Bonifatiuswerk, som har gitt uvurderlig økonomisk støtte til byggingen.
Sr. Brigitte understreket at vi ved å velsigne huset ber Gud velsigne alle som har muliggjort prosjektet gjennom åndelig og økonomisk støtte:
– Det vitnesbyrdet som ligger i venners sjenerøsitet, kjente og ukjente, fra Norge, USA og Europa, rører meg sterkt i dag. Fordi jeg var en av de søstrene som hadde vanskelig for å tro på dette ordtaket: Spør og du vil motta. Spesielt når det gjelder penger. Jeg vil derfor understreke min kommunitets tro, og spesielt troen til sr. Gilchrist, som tok initiativ til dette byggeprosjektet.
INITIATIVTAKER: Sr. Gilchrist (på prekerstolen) tok initiativ til byggeprosjektet. Det hele startet for fire år siden arkitekt Runa Bjerke begynte arbeidet med planlegging og søstrene reiste rundt i katolske menigheter og ba om støtte.
6. august feirer vi Jesu forvandling på Tabor berg. Etter talene i klosterkirken gikk alle i prosesjon ned i det lille, nye bønnekapellet, der biskop Erik satte inn alterets hellige sakrament i det lille tabernakelet der. Sr. Rosemary, Tautras første priorinne, ledet prosesjonen bærende på det korset vi fikk med oss fra moderhuset i Dubuque, Iowa da vi reiste for å grunnlegge klosteret på Tautra.
Jesu konkrete nærvær i kapellet gjør det til møteteltet, teltet der vi kan tale ansikt til ansikt med Gud, sa sr. Brigitte, og ønsket at denne velsignelsen skal være en guddommelig sky som senker seg over den nye fløyen og beskytter dem som bor der.
Prosesjonen fortsatte inn i sykeavdelingen og den nye stuen der, mens biskopen stenket vievann på veggene og rommene. I sin tale snakket han om hvordan samlivet med andre mennesker setter vår tålmodighet på prøve, og hvilke gode råd klosterregelen gir oss for å ta på åndelige røntgenbriller som hjelper oss å se omstendighetene i nytt lys. Vi tenker lett at situasjonen må forandres, mens Den hellige Ånd hvisker i vårt øre:
«Bare flytt litt på deg, du, så ser du det hele i et annet perspektiv, en nådefylt mulighet oppstår der du nå ser stagnasjon.»,
sa biskop Erik Varden i sin tale.
– Problemet er, fortsatte biskopen, – at vi ikke gjerne flytter på oss, særdeles ikke når vi mener vi har rett. Så blir vi stående, da, på krava, i solstek og tørke, akkurat som Israel i ørkenen, oss ubevisst at en svalende oase åpner seg rett over åskammen.
– Se Kristus i den som kaller deg, enten det er abbeden, gjesten eller den syke medbror. Da vil stedet for en følt begrensning kunne bli et Tabor hvor himmelen åpnes.
PROSESJON: Fra klosterkirken og inn i nyfløyen med det aller helligste sakramentet.
Ordfører Frode Revhaug understreket i sin hilsningstale det gode forholdet mellom bygda og klosteret. Han innrømmet som sr. Brigitte at han hadde tvilt på at vi ville klare finansieringen av et slikt nybygg, og berømmet resultatet:
– Vi er glad i dere, og vi tror dere er glad i oss, sa han med et stort smil og en frodig, grønn plante som skal gi liv i den nye stuen.
Se flere bilder:
FORVANDLING: Dagen startet med feiring av Jesu forvandling på Tabor berg i klosterkirken.
STØTTE: Priorinne Brigitte Pinot takker alle som har hjulpet til med både åndelig og økonomisk støtte.
ALTERETS SAKRAMENT: Biskop Erik Varden bringer alterets hellige sakrament fra klosterkirken til det nye kapellet.
PROSESJON: Søstrene og alle fremmøtte i prosesjon ned til nybygget.
VELSIGNELSE: Biskopen velsigner de nye rommene.
GRØNN GAVE: Ordfører Frode Revhaug overrekker en grønn plantes om skal gi liv i den nye stuen.
Fakta om Tautra Mariakloster
- Kloster i Cistercienserordenen
- Grunnlagt 1999
- Innviet 25. mars 1999
- Selvstendig priorat fra 25. mars 2006
- Kirkevigsel 12. mai 2007
- Priorinne: Sr. Brigitte Pinot O.C.S.O (fra 5. april 2018)
- Prest: P. Anthony O'Brien O.C.S.O
- Nettside: tautramariakloster.no
- Kontaktinfo: Cistercienserinnene (O.C.S.O.)
- Nettbutikk: klosterkrem-saape.com
I PAKT MED OMGIVELSENE: Arkitekt Runa Bjerke og hennes medarbeider Ragnhild Førde har lagt stor vekt på respekten for det eksisterende bygget, og de fine verdiene i nærkontakten med omgivelsene, fjorden, fjellene, himmelen og den flate øya. Selve tilbygget er gravet godt inn i bakken, med gresstak som forlenger den plenen søstrene før hadde foran bygget. Forbindelsen mellom de to fløyene er et trappehus med heis bygget i samme stil som nå kjennetegner Tautra Mariakloster, i glass og Ottaskifer. Etasjen under har fått kebony kledning i skråstilt ytterpanel.
Les mer
- Se flere bilder fra velsignelsen av nyfløyen
- Nybygget ferdig: Bedre plass i Tautra Mariakloster
- Høytidelige løfter på Tautra
- Nyfløyen på Tautra: Rom for fortid og fremtid
- Nytt klosterbygg på Tautra: Nå starter byggingen
- Store planer på Tautra: Har samlet inn 7,9 av 25 millioner kroner til ny fløy
- Himmelske dufter fra Tautra
- Ny priorinne på Tautra