Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 12. juli 2023 | Oppdatert 12. juli 2023

Bilde

STOCKHOLM: Den høyreekstreme svensk-danske politikeren Rasmus Paludan brenner et eksemplar av den muslimske hellige boken, Koranen, mens han holder en offentlig demonstrasjon i nærheten av den tyrkiske ambassaden i Stockholm i januar i år. FOTO: Fredrik Sandberg/TT/NTB

 

Et splittet FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) vedtok tirsdag 11. juli en resolusjon som fordømmer brenning av muslimenes hellige bok Koranen.

 

Resolusjonsforslaget var fremmet av Pakistan og flere andre muslimske land i kjølvannet av forrige måneds koranbrenning i Sverige.

 

USA og EU mot

28 land stemte for resolusjonen , tolv land stemte imot og sju avsto fra å stemme.

USA og EU støtter ikke resolusjonsteksten og mener at den strider mot deres syn på menneskerettigheter og ytringsfrihet. Storbritannia stemte også imot.

 

Avviser sterkt

Resolusjonen «avviser sterkt» og «fordømmer» gjentatte «handlinger med offentlig brenning av den hellige Koranen i noen europeiske og andre land».

Resolusjonsteksten slår også fast at «det å brenne den hellige Koranen eller en annen hellig bok er støtende, respektløst og en klar provokasjonshandling som utgjør oppfordring til diskriminering, fiendtlighet eller vold og brudd på internasjonal menneskerettighetslov».

 

Rapport

Resolusjonen pålegger FNs menneskerettssjef Volker Türk å utarbeide en rapport om «de grunnleggende årsakene til religiøst hat», «spesielt i sammenheng med nylige og tilbakevendende hendelser med bevisst skjending av den hellige Koranen».

Stater oppfordres samtidig å tette eventuelle hull i lovverket «som gjør det vanskelig å forhindre og straffe dem som oppmuntrer til, eller som selv begår handlinger som sprer religiøst hat».

 

Går for langt

Frankrikes representant i rådet, ambassadør Jerome Bonnafont, er blant dem som mener at resolusjonen går for langt.

– Menneskerettighetene beskytter mennesker, ikke religioner, doktriner, tro eller symboler, sa han under debatten tirsdag.

– Det er verken opp til FN eller stater å definere hva som er hellig, la han til.

(©NTB)

 

Mer om: