Hopp til hovedinnhold

De siste åtte årene har Ingrid Rosendorf Joys vært det livssynsåpne Norges fremste talskvinne. Hvordan henger det sammen med at hun kommer fra en familie som i generasjoner har vært katolikker både på mor- og farssiden? 

Bilde
Ingrid Rosdendorf Joys på Café Tekehtopa, Oslo sentrum.
Publisert 11. mars 2024 | Oppdatert 12. mars 2024
  • Hvem: Ingrid Rosendorf Joy
  • Aktuell: Ny generalsekretær i Caritas Norge

 

Ingrid Rosendorf Joys har vært generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) siden 2016, nå vender hun tilbake til den katolske storfamilien som generalsekretær i Kirkens humanitære organisasjon Caritas. 

– Hva er du mest stolt av å ha oppnådd i STL? 

Det livssynsåpne samfunn er blitt det storsamfunnet strekker seg etter; det er ikke noe bare for spesielt interesserte, det er blitt et alment ideal – fordi det er bedre enn alternativene: Da kan folk leve ut sitt livssyn eller sin tro fra vugge til grav, noe som har stor verdi ikke bare for den enkelte, men for hele samfunnet, sier Joys og trekker frem dialogen mellom lederne for forskjellige trossamfunn, dialogen mellom trossamfunnene og skeive samt prosjektet «Trygg i bønn», som helt sentrale.  

Joys er en ekte generasjonskatolikk; foreldrene var katolikker, og på begge sider kan de trekke sine katolske troslinjer langt tilbake. 

– Jeg er trygg på min tro og katolske identitet; det har gjort det helt naturlig for meg å argumentere prinsipielt for religions- og livssynsfriheten, som ligger til grunn for et livssynsåpent samfunn: «Jeg skal ha frihet til å utøve min tro, men det skal du også.» Dette prinsippet mener jeg vi finner i dypet av katolsk tenkning: Alle er skapt i Guds bilde: Vi er alle like mye verdt og dermed utstyrt med de samme rettigheter, resonnerer Joys. 

Hun mener at å være katolikk har gitt henne både norsk mangfolds- og minoritetskompetanse: Hun er del av den kristne majoriteten, men som medlem av den katolske minoritetskirken. 

– Det har vært verdifullt og gitt meg gode perspektiver på norske tros- og livssynsforhold, sier Joys.   

Jeg er god til å peke ut en retning og til å motivere folk til å bevege seg samlet i den retningen.

– Hva mener du med mangfoldskompetanse? 

– Når jeg stikker hodet inn i St. Olav domkirke kl. 10.59 på søndager, er det ikke et meningsfellesskap jeg kommer inn i, men et trosfellesskap. Vi samles om troen, ikke om meninger – dessuten: Innenfor Den katolske kirke er generøsiteten stor når det kommer til hvordan troen kommer til uttrykk. Ta en tur innom høymessen på norsk i St. Paul kirke i Bergen og San Agustin-kirken i Lima, Peru, og du forstår umiddelbart hva jeg mener. 

– Du har vært leder av STL i åtte år, nå tar du over som generalsekretær i Caritas Norge.  Hvordan vil du beskrive deg selv som leder? 

– Jeg er en tydelig leder – det er iallfall de tilbakemeldingene jeg får: Jeg er god til å peke ut en retning og til å motivere folk til å bevege seg samlet i den retningen. Så opplever jeg iallfall meg selv som raus og «nedpå»: Jeg er opptatt av at både jeg og andre skal prestere for å nå mål, men jeg gir stort rom til den enkelte og detaljstyrer ikke, sier Joys, som tiltrer sin nye stilling i mars 2024. 

– Jeg hadde verdens beste jobb, så kom verdens enda mer beste jobb på markedet! Da måtte jeg bare søke: Det Caritas står for er noe av det fineste ved Den katolske kirke; vi gjør verden til et bedre sted, i praksis. Å være med på det prosjektet, var det umulig å si nei til. 

– Du forlater én krevende lederrolle til fordel for en annen. Hva er ditt beste tips til å ha det godt, selv om man har gjør karriere?    

– Å være tilstede der man er – når man er der: Å koble seg på når man arbeider, men også kunne koble seg av når det er nødvendig. Når jeg er med venner, familie, på teater eller plukker sopp, så gir det meg overskudd. For å koble av, gjør ikke ingenting – da gjør jeg andre ting, sier Ingrid Rosendorf Joys. 

 

Ingrid Rosendorf Joys

  • Født: 1971
  • Familie: Gift med Jorge, tre barn, ett bonusbarn og ett barnebarn
  • Fødested: Årdal, men emigrerte etter få timer til Bergen
  • Bosted: Oslo
  • Utdannelse: Sosiolog, cand.polit., NTNU  
  • Stilling: Ny Generalsekretær i Caritas