Hopp til hovedinnhold

Den hellige Dingad ap Nudd Hael levde på 500-tallet i Wales. De tidlige Bonedds (slektstavler) i Peniarth MSS 16, 45 (1200-t) og 12 (1300-t) og Hafod MS 16 (ca 1400) gjør Dingad ap Nudd Hael, av slekten til Maxen Wledig, til ektemann av Tenoi, datter av Lleuddun Luyddog, og far til Lleuddad, Baglan, Eleri, Tegwy (Tegwyn) og Tyfriog (Tyfrydog). I den walisiske biografien om hans sønn Lleuddad eller Llawddog i Llanstephan MS 34 fra 1500-tallet fremstilles han som konge av Bryn Buga (Usk i Monmouthshire) og ektemann til Tenoi, datter av Lleuddun, som han hadde tolv barn med, «som alle tjente Gud». Listen i The Myvyrian Archaiology of Wales, utgitt i tre bind av The Gwyneddigion Society mellom 1801 og 1807, er enig med Bonedds.

I Iolo-manuskriptene er imidlertid barna oppgitt som av Nudd, og ikke av Dingad, og i tillegg til dem er Llidnerth, Gwytherin og Ilar lagt til. De sies også å ha vært «helgener» (munker) i Llancarfan og etterpå ha dratt sammen med den hellige Dyfrig til Bardsey. Dingad kalles også «konge av Bryn Buga» og sies å ha vært skytshelgen for Llandingad i Gwent.

Det fantes to helgener ved navn Dingad, og de har som vanlig blitt blandet sammen med hverandre. Den andre er den hellige Dingad ap Brychan. Det er vanskelig å si med sikkerhet hvilken Dingad kirken i Dingestow (nå Ss Dingad and Mary) i Gwent eller Monmouthshire er viet til. Den ble tidligere kalt på walisisk Llanddingad og Llaningad og opptrer i The Book of Llan Dâv som Merthir Dincat, Ecclesia Dincat og Landinegat. Det finnes ingen bevis for at noen av de to ved navn Dingad led martyrdøden. Trolig er denne kirken viet til sønnen av Nudd Hael, ettersom Cognatio bare tilskriver Llandovery til Brychans sønn. Kirken i sognet New Tredegar i Monmouthshire, som ble dannet av sognene Tredegar og Bedwellty i 1900, er viet til Dingad. Vi kjenner ingen minnedag.

Følgende replikk fra «De vises utsagn» tilskrives en av de to ved navn Dingad:

Har du hørt hva Dingad sa da han irettesatte sønnen av en ondsinnet far? «Andungen vil snart lære å svømme» (Moch ddysg nofiaw mab hwyad).

 

Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. mars 2013