Den hellige Bach ab Carwyd (eller Carwed) var grunnlegger av Eglwys Fach, «hvis historien er sann», som kompilatoren av den alfabetiske katalogen Myvyrian Bonedd legger til, den mer åpenbare betydningen av navnet er «den lille kirken». Sognet ligger delvis i Denbighshire og delvis i Carnarvonshire, og kirken er nå vigslet til den hellige Martin. Bachs navn opptrer ikke i noen av listene i Iolo-manuskriptene. Historikeren Rice Rees (1804-39) plasserer i sin Welsh Saints Bach i andre halvdel av 600-tallet. Han antas å ha vært en høvding og kriger fra nord som trakk seg tilbake inn i det nordre Wales og slo seg ned på dette avsidesliggende stedet, og han viet den siste delen av sitt liv til religionen. Ifølge den lokale tradisjonen utgjorde det nåværende kirketårnet hans bolig eller celle.
Den walisiske oldtidsforskeren Edward Lhuyd (1660-1709) sier i sin reisehåndbok for Wales (1698-99) at Bach drepte et visst villdyr som var årsak til mye ergrelse for innbyggerne på breddene av elven Carrog nær kirken. Dette bestet var et slags villsvin, og de kalte det Carrog. Litt etter slaktingen kom Bach til å sparke borti monsterets hode, men gjennom kontakt med en av dets hoggtenner skadet han foten, og han døde av såret (jf. Diarmait i den irske legenden). En annen versjon fremstiller dette monstervillsvinet, som spilte rollen til en middelaldersk drage, som å ha blitt drept av innbyggernes felles innsats.
Det finnes enda en tradisjon som gir æren for slaktingen til den hellige Beuno (ca 545-ca 640), som besøkte Eglwys Fach spesielt for dette formålet. Ifølge denne tradisjonen lignet Carrog litt på en flygende slange, som viste seg på dagtid og kidnappet og spiste barn. Beuno klatret opp i kirketårnet og skjøt en pil i det myke partiet på halsen – den eneste sårbare delen av udyrets kropp – noe som hadde en dødelig effekt. Det finnes en tumulus (jordhaug) som kalles Bedd Carrog i Eglwys Fach, som tradisjonen peker ut som monsterets grav. Ordet carrog betyr en bekk eller en stri strøm og er navnet på rundt et halvt dusin bekker i Wales.
I Taxatio Ecclesiastica (den kirkelige skattetellingen) i 1291 kalles kirken «Eglewys Ewach», og i Valor Ecclesiasticus (den kirkelige takseringen) i 1535 opptrer prestegården som «Rectoria de Vach». Disse og senere former viser at navnet egentlig er Eglwys y Fach, som betyr «kirken i kroken», som beskriver nøyaktig dens situasjon i Conway-dalen. Hvis den er vigslet til en St Bach, som grunnla den på 600-tallet, ville dens navn mest sannsynlig ha vært Llanfach. Det finnes en annen Eglwys Fach i Cardiganshire, som er vigslet til St Mikael erkeengelen.
Vi kjenner ingen minnedag for Bach.
Kilder: Baring-Gould (2) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 15. mai 2015