Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) av Achadh Í var sønn av Amhairghin og er bare kjent på grunn av samlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae). Hans kirke var trolig på et sted i sognet Fahy i baroniet Longford i grevskapet Galway i provinsen Connacht i det vestlige Irland. Hans foretrukne alternative navn er Mac Í og hans alias var Conna, og genealogene knyttet Colmán til folket Ciarraighe, som ikke bare eide land i det nåværende grevskapet Kerry i den sørlige provinsen Munster, men også i Connacht. Helgenens kirke lå innenfor bispedømmet Clonfert, og bispedømmets skytshelgen, den hellige Brendan sjøfareren (Bréanainn) (ca 486-577), tilhørte også folket Ciarraighe. Colman delte sin kirke med en mann ved navn Ciar (alias Mochiaróg), sønn av Aimrid. Vi kjenner ingen minnedag for Colman.
Roten til navnet Colmán er Colum, og fordi den høyt elskede hellige Kolumba av Ionas irske navn var Colum Cille, ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.
Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.
Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 19. mai 2012