Film 1: På leting etter lykken
Undervisningsopplegg - Deltakerressurser
SPØRSMÅL TIL DISKUSJON
1A:
Hvilke leker eller aktiviteter likte du som barn?
Hva likte du best av godterier og mat som barn?
Hvilken verdensdel vokste du opp i og hvordan artet det seg?
Hvilke andre tanker eller spørsmål melder seg ut fra denne delen av filmen?
1B:
Hva tror du folk søker mest i sine liv?
Hva er lykke? Er den mulig å finne?
Dersom du visste at verden skulle gå under om en time, hva ville du gjøre?
Hvilke andre tanker eller spørsmål melder seg ut fra denne delen av filmen?
1C:
Hva hjelper deg til å slappe av og stresse ned?
Hvilket råd ville du gi dem som sier at de har det for travelt?
Hvordan ville du klare deg uten mobiltelefon eller internett?
Hvilke andre tanker eller spørsmål melder seg ut fra denne delen av filmen?
TEKSTER FRA YOUCAT TIL DENNE FILMEN
Forordet av pave Benedikt XVI [4 sider]
#279 til #290 – Frihet og på leting etter lykken [6 sider]
LENGRE TEKSTER FRA DEN KATOLSKE KIRKES KATEKISME
#1716 til #1729 – På leting etter lykken
#1730 til #1748 – Menneskelig frihet
VISDOM FRA BIBELEN
Salme 46,11
Hold opp! Kjenn at jeg er Gud.
Salme 23,1-3
Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe. Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til vann der jeg finner hvile.
5. Mosebok 4,29
Og dersom du søker Herren din Gud der, skal du finne ham når du søker ham av hele ditt hjerte og hele din sjel.
1. Kongebok 19,11-13
Da sa Herren: «Gå ut og still deg opp på fjellet for Herrens ansikt, så vil Herren gå forbi!» Foran Herren kom en stor og sterk storm som kløvde fjell og knuste klipper, men Herren var ikke i stormen. Etter stormen kom et jordskjelv, men Herren var ikke i jordskjelvet. Etter jordskjelvet en ild, men Herren var ikke i ilden. Etter ilden – lyden av skjør stillhet. Da Elia hørte den, dro han kappen for ansiktet, gikk ut og stilte seg i huleåpningen.
Matteus 7,7-11
Jesus sier: «Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for.
Eller hvem av dere vil gi sønnen sin en stein når han ber om brød, eller gi ham en orm når han ber om en fisk? Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!»
Johannes 14,27
Jesus sier: «Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet.»
Johannes 16,33
Jesus sier: «Dette har jeg sagt dere for at dere skal ha fred i meg. I verden har dere trengsler. Men vær frimodige, jeg har seiret over verden!»
HOVEDTANKER FRA FILMEN
1A – Umuligheten i å sitte stille
Vi er meget hjemmekjære skapninger, og tanken på hjemmet er nærmest innebygget i oss som et indre kompass. Jeg tror det forklarer hvorfor “Tid for hjem” og hundrevis av andre tv-programmer om husbygging er så populære.
På den annen side lengter vi etter spenning, romantikk og littegranne drama. Vi kjeder oss lett. Forfatteren Jack London sa at vår dypeste mening er å leve, ikke bare å eksistere.
Vi ser dette i alle de store landeveisfilmene, der helten forlater hjemmet, villig eller motvillig, og oppdager veiens frihet. Vi ser det i alle de klassiske westernfilmene, når cowboyen setter seg på hesten og rider ut i villmarken, på leting etter rikdom eller romantikk, eller begge deler. Det er den greske mytologien i Odysséen; det er Dorothy i Trollmannen fra Oz; det er Frodo Baggins i Ringenes Herre. Det er tanken om å være ute på leting etter noe.
Det finnes en rastløshet i alle menneskehjerter. Det gjør godt å innrømme det nå og da. Vi er på leting etter noe. Vi er skapt for noe mer. Det betyr ikke at jeg må pakke kofferten min og gå ut døren: neppe en god idé. Men jeg kan i hvert fall tillate meg å lytte til de dypeste lengslene i hjertet og stille spørsmålet: Hva er det jeg virkelig søker, hva er jeg på leting etter?
1B – Hva er lykke?
Noen ganger er begjær ukomplisert. Vi vil ha mat, vennskap, frihet, kjærlighet. Vi vil ha tingene som er rett foran oss. Vi vil ha ting vi ikke har. Har du fått sparken, ønsker du deg en ny jobb. Har du mistet nøklene, har du lyst til å finne dem igjen. Øver du til oppkjøringen, håper du å stå på første forsøk. Men noen ganger innser vi at vi søker noe mer.
Den greske filosofen Aristoteles sa at vi alle søker etter lykke, selv om vi ikke kan bli enige om hvor vi skal finne den. Han mente at sann lykke vil bli funnet i et liv som har en mening og et formål. Det har å gjøre med måten jeg lever på, og med hva slags person jeg er, ikke bare med tingene jeg har.
Hvordan vet du hva som er virkelig viktig for deg? En enkel måte å finne ut av det på er å se i dagboken og deretter i lommeboken din. Hva har du brukt tid og penger på i løpet av den siste uken? Det forteller en hel del om prioriteringene dine og hva du tror meningen er med livet ditt.
Hva er vi på leting etter? Hva er lykke? Jeg tror ikke det finnes noe enkelt svar. Og kanskje, hvis vi tenker alt for mye på den, har den en tilbøyelighet til å forsvinne. Edith Warton sa: ”Om vi bare kunne holde opp med å forsøke å bli lykkelige, så kunne vi ha det riktig fint.”
Men tenk deg at du bare hadde én time igjen, eller én uke igjen. Hva ville du gjøre? Hvem ville du ringe? Hvor ville du dra? Og når du finner svaret ditt, er det fortsatt verdt å tenke etter: Er dette alt? Eller finnes det noe mer?
1C – Hvordan trykke på pauseknappen
Folk søker etter mer enn hvile eller avslapning. De har en ekte hunger etter ro og stillhet, etter å trekke seg tilbake fra livets jag og skape rom for ettertanke. Det er et menneskelig behov; jeg ville til og med kalle det et åndelig behov. Det er derfor de fleste kulturer har hatt tradisjon for en sabbatsdag, en dag for hvile.
I Bibelen ventet profeten Elia å finne Gud i stormens sus eller i jordskjelvet og ilden, men til slutt fant Elia ham utenfor hulen, i lyden av ren stillhet.
Mange religiøse tradisjoner taler om ørkensymbolet. Det å forlate byen og støyen og dra ut i villmarken for å se tilværelsen i perspektiv. Ikke for å flykte til en annen verden, men for å gjenoppdage det som virkelig er viktig i vår egen verden. Poeten T. S. Eliot sa at det finnes ting vi bare kan høre ”i stillheten mellom to bølgeslag”.
Jeg vet ikke hvordan du personlig kan trykke på pauseknappen. Det kan virke umulig. Jeg bare vet hvor viktig det er. Dette programmet, Sycamore, handler delvis om å hjelpe deg til å skape rom for å tenke og reflektere – enten du bruker det i en gruppe eller ser på det hjemme. Dersom det er til hjelp – flott! Det kommer mye mer. Hvis det ikke er til hjelp, håper jeg du kan finne en annen måte. Ikke gi opp!