Hopp til hovedinnhold
Publisert 2. oktober 2000 | Oppdatert 6. januar 2011

Den baskiske kardinalen Roger Etchegaray är ordförande för Vatikanens firande av jubelåret 2000 men har också länge fungerat som påvens sändebud till länder som han själv inte kan besöka. Torsdag 21 september kom han tillbaka till Vatikanen efter en veckas besök i Kina. På måndagen 25 september berättade han för Vatikanradion om sina intryck av resan i världens folkrikaste land, där den katolska kyrkan växer men är splittrad i en regeringstrogen "officiell" och en påvetrogen "underjordisk" kyrka. "Försoningen mellan katoliker är den stora utmaningen som väntar kyrkan i Kina," kommenterar Etchegaray. "Denna försoning behövs allt mer i takt med att Kina `vaknar' och står inför den största sociala omvanlingen i sin historia. Man måste ha sett Putong, det nya Shanghai, som jag har sett det med dess viceguvernör, för att kunna se morgondagens Kina, vars berusande modernisering bara gör det än nödvändigare att ge samhället en själ."

Kardinal Etchegaray är en av påven Johannes Paulus II närmaste medhjälpare men vill för den skull inte förkasta den "officiella" katolska kyrkan som har klippt banden till påven. "Inifrån märker man att man fortfarande befinner sig i den situation som evangeliet beskriver där man ännu inte kan skilja agnarna från vetet," säger han. "Det handlar i grund och botten om en enda kyrka med en gemensam tro som sakta försöker komma över det som hittills har skiljt `underjordiska' och `officiella' katoliker. Med tiden blir gränsen allt porösare."

På många sätt präglades Etchegarays besök i Kina av splittringen i den katolska kyrkan. Echegaray protesterade mot att han inte fick kontakta medlemmar av den underjordiska kyrkan under sitt besök i Kina och mot den nya våg av gripanden av katoliker och biskopar i den underjordiska kyrkan som ägde rum samtidigt som han befann sig i Kina. Splittringen blev kännbar också under resans mest gripande stunder. "Det mest gripande ögonblicket av min resa i Kina var min vallfärd till mariahelgedomen i She Shan på en kulle fyra mil från Shanghai," berättar kardinalen. Denna vallfartsort besöks av både underjordiska och officiella katoliker. Den mässa som kardinal Etchegaray firade var den första som firats offentligt på platsen sedan 1949. Etchegaray berättar att många hade tårar i ögonen. Men Vatikanens talesman Navarro Valls beklagade att de enda som fick vara med på mässan i Sheshan var de som bjudits in av den officiella regeringstrogna kyrkan: "Det bekräftar än en gång att det inte finns någon verklig religionsfrihet i Kina. Denna mässa hade kunnat bli ett tillfälle för försoning mellan alla Kinas katoliker. Tyvärr blev det inte så."

Nya hinder lades i vägen för försoning i Kinas splittrade katolska kyrka när den officiella kyrkan nyligen vigde nya biskopar utan påvens medgivande, vilket innebär att man förnekar påvens ansvar för världskyrkan och därigenom gemenskapen mellan de olika katolska lokalkyrkorna. "Det är en mycket allvarlig händelse som ifrågasätter hur man egentligen ser på vad kyrkan är," kommenterar Etchegaray. "Om detta upprepas kan det förhindra närmandet mellan katolikerna. Frågan om biskopsvigningar är en avgörande fråga både för kyrkan och staten. Det är inte en fråga som man kan undvika eller lösa med lätt hand eftersom utgångspunkterna är så olika. Men historien visar att det alltid går att finna förnuftiga lösningar."

Kardinalen hoppas att det snart går att skapa en god dialog "så att kyrkan i Kina, en kyrka som är både kinesisk och katolsk, kan ber ut sina vingar och flyga som en vacker drake i öster och ta steget fullt ut i världskyrkans gemenskap."

"Talesmannen för Kinas utrikesdepartement sade under kardinal Etchegarays besök att Peking vill upprätta diplomatiska förbindelser med Heliga stolen," sade Vatikanens talesman Joaquin Navarro-Valls på fredagen. "Vi lägger det på minnet. I avsaknad av sådana förbindelser blir allt mycket svårare."

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/00-09-25

Mer om: