Hopp til hovedinnhold
Publisert 21. mars 2011 | Oppdatert 6. januar 2011

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes reiser tirsdag 27/2 til Asia for samtaler med sentrale samarbeidspartnere i Indonesia og Øst-Timor. Besøket vil innledes i Jakarta

-Indonesia er inne i en brytningstid hvor det ferske demokratiet stadig blir satt på prøve. Mine møter vil fokusere på hvordan Norge og internasjonale organisasjoner kan bidra til at demokratiske tradisjoner slår rot i Indonesia, sier utviklingsministeren.

Under oppholdet vil hun underskrive en avtale om å videreføre miljøsamarbeidet mellom Norge og Indonesia som ble etablert i 1990. Utviklingsministeren vil også underskrive en avtale om et samarbeid mellom norske myndigheter, Det Norske Veritas og indonesiske myndigheter om å etablere en beredskapsorganisasjon mot forurensing fra oljeindustrien. -Norge har vært opptatt av å beskytte naturen mot negative konsekvenser av olje og gassproduksjon. Jeg synes det er spennende at Indonesia nå kan dra nytte av våre erfaringer på dette området, sier utviklingsministeren.

-Besøket til Øst-Timor bidrar til å understreke at vi har et langsiktig perspektiv for vårt engasjement, sier utviklingsministeren. Norge har hatt et bistandsengasjement i Øst-Timor siden biskop Belo og Jose Ramos-Horta ble tildelt Nobels Fredspris i 1996.

Gjennom kontakten med biskop Belo ble Norge oppfordret til å innlede et samarbeid med det katolske hjelpeapparatet på Øst-Timor via den norsk søsterorganisasjonen Caritas Norge. Samarbeidet med Caritas har vært svært verdifullt, spesielt etter 1999- krisen hvor organisasjonen raskt kom igang igjen med sine helse og utdanningsprosjekter i kraft av sin ekspertise om lokale forhold. -Jeg gleder meg til å kunne åpne en norskfinansiert tuberkuloseklinikk under oppholdet på Øst-Timor, sier utviklingsministeren.

Øst-Timor operasjonen er unik i FNs historie på grunn av det omfattende mandat som er gitt til FNs overgangsadministrasjon. -Det skal bli interessant å se hvordan samarbeidet mellom FN-organisasjonene fungerer i felt og hvorvidt man har lykkes i å integrere øst-timoresere i utviklingen mot selvstendighet. Dette er viktige spørsmål for oss både som partner på utviklingsområdet og som medlem av FNs sikkerhetsråd, sier Anne Kristin Sydnes.

Pressemelding fra Utenriksdepartementet
27. februar 2001

Mer om: