Hopp til hovedinnhold
Publisert 3. januar 2002 | Oppdatert 6. januar 2011

Tusentals människor trotsade de kinesiska myndigheterna genom att vara med på begravningen 2 januari av den inofficielle katolske biskopen av Peking Mattias Pei Shangde i dennes hemstad Zhangjiapu i den kinesiska provinsen Hebei nära huvudstaden.

Ceremonin varade hela förmiddagen. Polisen tillät bara den invånarna i den lilla staden att vara med på begravningen och sade till nyhetsbyrån AFP att bara 200 personer kom. Vatikanens missionsnyhetsbyrå Fides citerar källor som talar om 5000 människor, varav hälften fick nöja sig med att stå utanför kyrkan. Många andra släpptes inte fram till Zhangjiapu.

Kinas katoliker är uppdelade i den påvetrogna inofficiella katolska kyrkan och en officiell regeringskontrollerad katolsk kyrka utan kontakt med Vatikanen. Biskop Pei blev allt mer älskad också bland medlemmarna i den regeringskontrollerade katolska kyrkan. Hans begravningsmässa firades av två präster från den inofficiella och fyra från den officiella kyrkan. En präst från den regeringskontrollerade kyrkan höll predikan och hyllade biskop Peis engagemang för att försona katolikerna i den underjordiska och den officiella kyrkan.

Biskop Mattias Pei Shangde avled på julafton 83 år gammal på ett sjukhus i provinsen Hebei, där det finns många katoliker. Han lades in på sjukhuset för några månader sedan på grund av njurproblem. Sedan 2001 var han i husarrest. Polisen övervakade honom också på sjukhuset. Biskop Mattias Pei Shangde föddes 1918 i en katolsk familj med sex barn i Zhangjiapu i Hebei-provinsen. Redan 13 år gammal började han studera på prästseminariet för den kinesiska kongregationen Herrens lärjungar. Han prästvigdes 1948 och undervisade på ett katolskt gymnasium i Peking tills kommunistregimen 1950 tvang honom att arbeta på en medicinfabrik. Under kulturrevolutionen dömdes han till tio års straffarbete. Först 1980 släpptes han fri och kunde återvända till Peking. Där vigdes han till biskop i hemlighet 1989.

Kina är världens mest folkrika land men också ett av de få länder som Johannes Paulus II ännu inte har kunnat besöka på grund av oenighet med Kinas regering om vem som skall utnämna de katolska biskoparna i Kina. Därtill kommer missnöjet med att Vatikanen har diplomatiska förbindelser med Taiwan, som är den sista resten av det förrevolutionära Kina. För ett år sedan reagerade Kina mycket hårt när påven helgonförklarade ett stort antal kineser, varav många var missionärer som dödades under boxarupproret 1898-1900.

I en uppmärksammad gest för att förbättra relationerna med Kina bad påven 24 oktober Kinas folk om förlåtelse för att många missionärer på 1800-talet lät sig beskyddas av kolonialmakterna på ett sätt som gjorde evangelisationen beronde av dessa europeiska länders maktpolitik i Kina. När biskop Pei fick höra om påvens budskap sade han till Fides: "När jag hörde nyheten ville jag falla på knä framför påven. Jag vill tacka honom för den djupa faderskärlek han har gett oss med sitt budskap 24 oktober. Påven har förenat oss [både officiella och inofficiella katoliker]."

Biskop Pei blev alltmer omtyckt också av katolikerna i den officiella, regeringskontrollerade kyrkan. Den officielle biskopen i Peking Fu Tieshan förlorade tvärtom många katolikers gunst när han deltog i biskopsvigningar utan påvens godkännande 6 januari 2000 och genom sin hårda reaktion när påven kanoniserade en stor grupp kinesiska martyrer 1 oktober 2000.

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/02-01-03
3. januar 2002

Mer om: