EUs forskningsministre etterlater seg et juridisk vakuum - som kan gi EU-penger til fostereksperimenter.
EU-kommisjonen kan nemlig tenke seg å bruke vakuumet til å bevilge midler til ett og ett av slike forskningsprosjekter.
- Et veldig uheldig utfall, meldte kommisjonen etter at EUs forskningsministre nylig ikke lyktes å enes om unionens forskningsmidler kan brukes til stamcelleeksperimenter med befruktede egg eller tidligfostre, også kalt embryoer.
Europaparlamentet hadde på forhånd gitt et rådgivende ja til slike bevilgninger.
Men Tyskland, Italia, Portugal og Østerrike hadde varslet at de utgjorde et stort nok mindretall til å blokkere et slikt ja når ministerrådet skulle samles for å gjøre det endelige vedtaket.
Slik gikk det. Nå skaper blokkeringen juridisk usikkerhet, skriver Financial Times.
Det er denne usikkerheten EU-kommisjonen kan få seg til å utnytte til å gi penger til ett og ett prosjekt, melder kommisjonen selv.
Det skal allerede foreligge 26 søknader av denne typen. Drøyt 1,6 milliarder kroner er øremerket i EUs budsjett til stamcelleforskning for 2003-2004.
Kommer EU-kommisjonen til å gi penger til prosjekter enkeltvis, vil en del EU-land blir tvunget til å være med på finansiering av eksperimenter som de har forbudt på hjemmebane. Den typen forskning er heller ikke tillatt i Norge.
For øyeblikket har EU et midlertidig forbud mot slike bevilgninger. Det forbudet oppstod da ministerrådet i fjor som i år ikke greide å bli enig om retningslinjer for utbetalingene.
Biskoppelig beklagelse
Vi beklager at ministerrådet ikke klarte å bli enige om etiske begrensninger for EUs finansiering av stamcelleforskning. Vi er dypt bekymret for at dette kan føre til at EU-kommisjonen tar avgjørelser om slik finansiering i en sammenheng av juridisk og etisk usikkerhet.
Kommentaren kommer fra Msgr. Noel Treanor, generalsekretær i kommisjonen for katolske bispemøter i EU-området, ComECE.
Han fremholder at de etiske bekymringene ved forskning "som medfører ødeleggelse av menneske-embryoer", bygger på både religiøse og sekulære overbevisninger, i tillegg til historiske og vitenskapelige erfaringer.
- Både katolske og andre kristne kirker deler disse bekymringene, slik også andre gjør det ut ifra ulike perspektiver.
Msgr. Treanor, som er prest fra det irske bispedømmet Clogher og har vært ComECEs generalsekretær siden 1993 - presiserer at det bør være en oppgave for nasjonalstatene, og ikke EU, å bestemme om slik forskning skal være lovlig. Ministerrådet behandling dreide seg da heller ikke om det, sier han. Men han finner heller ikke spørsmålet om finansiering å være nøytralt.
- Å godta at EU-midler kan brukes til den slags forskning vil være å gi legitimitet til ødeleggelse av menneske-embryoer. Uansett hvor vi står i denne debatten, er det umulig å komme bort fra at den er av grunnleggende viktighet for vår forståelse av mennesket og samfunnet, mener ComECEs generalsekretær.
- At ministerrådet ikke maktet å bli enig om dette, beviser hvor etisk følsomt temaet er, sier Msgr. Treanor.
Financial Times 4. desember 2003, ComECE 3. desember 2003
10. desember 2003