Katolske og ortodokse teologer møtes andre uken i oktober i Ravenna, Italia, for det tiende plenarmøte i en felles kommisjon for teologisk dialog. Dialogkommisjonen ble etablert i 1979, etter initiativ fra pave Johannes Paul II og den økumeniske patriark Dimitrios I. Etter flere økter med arbeid, strandet samtalene ved et møte i Balimore i juli 2000, da deltagerne ikke klarte å oppnå enighet rundt statusen til de østlige Kirker som er i kommunion med Roma (de unerte Kirker).
Etter flere års avbrudd i samtalene, foreslo Johannes Paul II at de ble gjenopptatt i juni 2004, og patriark Bartholomeo I av Konstantinopel sa seg enig. Kommisjonen møttes da i Beograd i 2006, og denne ukens møte er det andre plenarmøte siden gjenopptagelsen av samtalene.
Kommisjonen har 60 medlemmer - 30 katolske og 30 ortodokse - og den ortodokse delegasjonen inkluderer en stor del av verdens autokefale østlige Kirker, deriblant patriarkatet i Konstantinopel, Moskva, Alexandria, Antiokia og Jerusalem. Kommisjonen ledes av kardinal Walter Kasper, president for Det pavelige råd for fremme av kristen enhet, og metropolitt Ioannis av Pergamo. Dette møtets tema er primært sakramentene som kilde til enhet.
I en relatert nyhet, har Den russisk-ortodokse kirke nylig etablert en arbeidsgruppe som arbeider med spørsmålet om primatet i den universelle Kirke.
CWN - Catholic World News (10. oktober 2007)