Pave Benedikt og Peter Seewald. Boken er et resultat av samtaler holdt i Castel Gandolfo i sommer. Seewald fikk tildelt en hel uke sammen med paven. Foto: EWTN |
Pave Benedikt utnevnte lørdag 24 nye kardinaler i det som var det tredje konsistoriet under hans pontifikat
Under seremonien lørdag minnet paven de ferske kardinalene om at de nå er kallet til en høyere form for tjeneste i Kirken hvor "ingen er eier", men hvor "det fundamentale kriteriet på storhet og forrang er i følge Gud ikke makt, men tjeneste". På søndagens Kristi Kongefest feiret paven messe i Peterskirken med de nye kardinalene. Her fikk hver og en sin ring som symbol på sitt embete, med Kristus på korset inngravert.
Etter konsistoriet lørdag består kardinalkollegiet av 203 medlemmer. Av disse er 121 stemmeberettigede (under 80 år) ved neste konklave.
Verdens lys: Paven, Kirken og tidens tegn
Gleden ved konsistoriet kom allikevel helt i skyggen av den ferske intervjuboken med pave Benedikt - Verdens lys: Paven, Kirken og tidens tegn - som tirsdag ble presentert på en pressekonferanse i Vatikanet. Det hele startet da L'Osservatore Romano lørdag brøt embargoen og publiserte utdrag hvor paven uttaler seg om det moralske aspektet ved kondombruk mot smittespredning. Uttalelsene har gått verden over og ført til debatt - både eksternt og internt i Kirken - om hva pavens bemerkninger egentlig betyr. Det er feilaktig som mange avisers overskrifter hevder, at Kirken "har snudd" i sitt syn på preventiver, men uttalelsene er allikevel betydningsfulle da det er første gang en pave uttaler seg direkte om dette.
Hva så med de mange tolkningene av Benedikts valg av det tyske ordet "ein Prostituierter" i sin beskrivelse av de tilfeller hvor det finnes en moralsk basis for kondombruk med tanke på smittespredning?
- Jeg spurte personlig paven om det var et seriøst eller viktig problem i valget av hannkjønn fremfor det feminine [tyske "ein Prostituierter". Red. anm.], og han sa nei, kommenterte p. Lombardi tirsdag. - Poenget er at det [kondombruk] er det første steget mot en ansvarstagen ved å være seg bevisst faren for livet til personen man har relasjoner med, la han til. - Uansett om en mann, kvinne eller transseksuell gjør dette, så er vi ved det samme poenget. Poenget er det første skrittet mot ansvarlighet, å unngå å utgjøre en stor fare for en annen person, sa Vatikanets pressetalsmann.
Tilstede på pressekonferansen tirsdag var også Peter Seewald, den tyske journalisten og forfatteren som har foretatt intervjuene, samt erkebiskop Rino Fisichella. Lombardi sa at paven i boken "åpner døren til sitt hjem og slipper oss inn for å få et innblikk i sitt daglige liv, sine tanker, bekymringer og håp for fremtiden". Kondomspørsmålet utgjør ellers kun to sider i en svært bred og interessant bok, hvor paven blant annet snakker om økumenikk, islam, sin egen helse, misbrukssakene i Kirken, Williamson-saken og kirkens fremtid.
Store tema til tross: leserne får også høre de mer lattervekkende situasjonene som kan oppstå når medieverden ofte overanalyserer alt Benedikt foretar seg. I 2005 viste han seg offentlig med en såkalt camauro, noe som av analytikere ble tolket som en bekreftelse av hans tradisjonalisme. - Det var en kald dag, og jeg frøs, er pavens lakoniske beskrivelse av situasjonen.
Dagens gledelige nyhet er at St. Olav forlag har ferdigforhandlet med rettighetsinnehaverne Libreria Editrice Vaticana. Norske lesere vil derfor kunne kjøpe den i norsk oversettelse i løpet av våren 2011. Klarer du derimot ikke å vente, kan du kjøpe den fra det amerikanske forlaget Ignatius i elektronisk, papir, eller lydversjon. Boken har også et eget nettsted med utdrag.
KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (24. november 2010)