Papabili? | |
---|---|
Turkson | Ouellet |
Bagnasco | Ravasi |
Scola | Dolan |
Sandri | Schönborn |
Tagle | Arinze |
Scherer | Moraglia |
Roma, 12.2.2013 (KI/KAP) – Kardinalene som i mars vil bli innkalt til konklave av kardinalkollegiets dekanus, kardinal Angelo Sodano, har allerede begynt diskusjonene om en egnet etterfølger for pave Benedikt XVI. Etter at mediene stadig vekk har holdt frem den ghanesiske kardinalen Peter Kodwo Appiah Turkson, sa han på tirsdag at han aldri ville drive en kampanje for seg selv. Ingen kardinal bedriver «lobbyvirksomhet», understreker Turkson ifølge Austria Presse Agentur (APA). Kardinalen har imidlertid gjort det tydelig at han godt kan forestille seg en svart pave.
Turkson, som regnes som folkelig og medievant, snakker seks språk og har siden 2009 vært leder for Vatikanets råd for Rettferdighet og fred (Iustitia et Pax). Han regnes derfor som Kirkens «sosiale samvittighet». Den 64-årige kardinalen vokste opp sammen med ni søsken og avsluttet sine teologistudier i New York. I 1992 ble han bispeviet som 44-åring og vendte tilbake til Ghana som erkebiskop av Cape Coast. Den salige pave Johannes Paul II kreerte ham i 2003 til den første kardinal fra Ghana. Han virker på mange måter som den ideelle kandidaten, med lang pastoral erfaring som residerende erkebiskop og erfaring fra Den romerske kurien. I tillegg er han født på 1940-tallet, det ideelle tiåret som vil gi en pave på mellom 63 og 73 år – ikke så ung som Johannes Paul var (58) og ikke så gammel som Benedikt var (78). En annen språkmektig kandidat i riktig alder og med både pastoral og kurial erfaring, er kardinal Marc Ouellet, prefekt for bispekongregasjonen og tidligere erkebiskop av Quebec i Canada.
Italienske og amerikanske vatikanister regner akkurat nå ti kardinaler som de mest papabile: italienerne Angelo Bagnasco (70), Gianfranco Ravasi (70) og Angelo Scola (71), amerikaneren Timothy Dolan (63), fransk-kanadieren Marc Ouellet (68), den argentinske kuriekardinalen Leondardo Sandri (69), brasilianeren Odilo Scherer (63), østerrikeren Christoph Schönborn (68), filippineren Luis Antonio Tagle (55) og ghaneseren Peter Turkson (64). Gode odds hos bookmakerne har også den nigerianske pensjonisten Francis Arinze, men han har nettopp fylt åtti år og er neppe aktuell. Erkebiskop Tagle av Manila virker også i yngste og ferskeste laget – han ble først kardinal nå i høst.
Som favoritt blant de italienske kandidatene regnes erkebiskopen av Milano, Angelo Scola. Hans kandidatur vil ikke bare få støtte fra et flertall av de italienske elektorene, men også fra flere utenlandske pavemakere. Erkebiskopen av det innflytelsesrike bispedømmet Milano regnes som tolerant og åpen for dialog. Den 72-årige moralteologen og filosofen ledet fra 1995 Lateran-universitetet og Det pavelige institutt for ekteskaps- og familiestudier. Han ble opptatt i kardinalkollegiet i 2003. Før han kom til Milano, var han patriark av Venezia fra 2002 til 2011. De tre siste italienske pavene var alle patriarker av Venezia eller erkebiskoper av Milano. Den nåværende patriarken av Venezia, Francesco Moraglia (2012- ), rakk aldri å bli kreert til kardinal under pave Benedikt, så han deltar ikke i konklavet.
Patriark Francesco Moraglia er ikke kardinal, men han bærer likevel rød sutan og biretta, et privilegium som følger med hans patriarktittel. En pave kan også velges utenfor medlemmene av kardinalkollegiet, derfor finnes Moraglia noen ganger på listene over papabile prelater.
En annen som gis gode sjanser, er den 70-årige Gianfranco Ravasi. Han har siden 2007 vært Vatikanets kulturminister og representerer Kirken i kunstens, vitenskapens og kulturens verden og overfor ateister. For to uker siden vakte han oppsikt på en pressekonferanse om ungdomskultur, hvor kardinalen blant annet anerkjente de «dype og forstyrrende» sangene til den avdøde britiske sangeren Amy Winehouse. Den velinformerte amerikanske vatikanisten John Allen kaller Ravasi for «the most interesting man in the church».
Ved det forrige pavevalget i april 2005 deltok 115 kardinaler under åtti år fra til sammen 52 land. Denne gangen kan 117 kardinaler fra femti land velge den nye paven. Forrige gang var to kardinaler for syke til å reise til Roma, og vi vet ennå ikke om noe lignende vil skje denne gang.
Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)