GRATULERER: Biskop Berislav Grgić fylte 60 år den 15. februar 2020.
15. februar 1960 ble biskop Berislav Grgić født. Dagen etter, altså 16. februar, ble han allerede døpt. Selve 60-års fødsels- og dåpsdagen feiret biskopen hjemme i Kroatia sammen med sin mor og søster, men vel hjemme i Tromsø ventet flere festligheter.
Først ble biskop Berislav feiret i Karmel, søndag 23. februar. Der feiret han messe, før karmelittnonnene arrangerte en liten sammenkomst i anledning fødselsdagen. Denne søndagen talte biskopen om å elske sine fiender og vende det andre kinnet til, men delte også noen av sine egne refleksjoner omkring dette.
Kanskje var det ikke tilfeldig at biskopen måtte tale over Matt 5, 38-48, like etter å ha kommet tilbake til Norge fra sitt hjemland? Biskopens preken og egne refleksjoner gjorde det særlig tydelig hvordan hans historie og bakgrunn gjør nettopp ham til en god hyrde for Nord-Norge: en landsdel som ble særlig hardt rammet under 2. Verdenskrig, et område som fra gammelt av har vært flerkulturelt, flerspråklig og flerreligiøst, og som i dag preges av stadig flere nasjonaliteter og kulturer. Biskopen har tatt med seg erfaringer og kunnskap gjennom sine 60 år på jorden, som både Kirken og befolkningen i Tromsø stift forhåpentlig vil få nyte godt av i mange år fremover!
Snødekt feiring
Mandag 24. februar var det prestene i Tromsø stifts tur til å feire biskopen. Tross snøvær kom de seg frem til Tromsø fra Alta, Hammerfest, Harstad, Narvik, Bodø og Mosjøen. Feiringen begynte med messe i Vår Frue Kirke.
De aller fleste trodde nok de skulle på en vanlig mandagsmesse, for inn døren kom det våte, kalde og litt slitne folk denne mandags ettermiddagen. Men er det noe som kjennetegner alle som bor i Nord-Norge, er det tilpasningsdyktighet, uansett om de er samer, kvener, nordmenn, polakker, filippinere – eller noe annet. Folk kostet snøen ekstra godt av luer, jakker og votter, klappet ned luesveisen, rettet ryggen og rensket stemmebåndene. Det er sjelden absolutt alle synger og stemmer i under messen, men selv om det ikke var mange fra menigheten der, så hørtes det ut som om det var et helt kor til stede! Det ble en virkelig fin, varm og høytidelig stund for alle fremmøtte.
FORTSATT VILLIG: Ja, Herre, jeg er fortsatt villig : Astare coram te [et tibi administrare]. Å stå for ditt åsyn [og tjene deg], sa biskop Berislav i sin preken mandag 24. februar.
Biskop Berislav tok utgangspunkt i dagens 1. lesning og sitt eget valgspråk Astare coram te i sin preken til prestene, Den norske kirkes biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, og de fremmøtte.
Biskop Berislavs preken mandag 24. februar:
Kjære biskop Olav, kjære medbrødre, kjære søstre og brødre!
I 4. Mosebok, som vi hørte fra i dagens 1. lesning, står det skrevet:
Og Herren sa videre til Moses: Dette er regelen for levittene, (dvs. tempeltjenere og prester): Fra de er tjuefem år gamle, skal de komme og gjøre tjeneste og arbeide i møteteltet. Men når de har fylt femti år, skal de trekke seg tilbake fra tjenesten og ikke arbeide lenger. De kan hjelpe sine brødre med arbeidet i møteteltet, men ikke gjøre tjeneste selv.
Jeg selv har tatt valgspråket: «Astare coram te», som fortsetter med «et tibi administrare». Det er hentet fra Den andre eukaristiske bønn. Den står opprinnelig i Det gamle testamente, i 5. Mosebok.
«Astare coram te - å stå for ditt åsyn»: I Det gamle testamente bør dette leses i sammenheng med en bestemmelse om at levittene, biskoper og prester, ikke skulle ha noe landstykke i Det hellige land – de lever ut fra Gud og for Gud. De skal ikke utføre vanlig arbeid, som er nødvendig for å opprettholde det daglige liv. Deres kall er «å stå foran Herren» – ha blikket festet på Ham og være der for Ham.
Mens de andre dyrker det land som også biskopen lever av, så holder han verden i retning av Gud åpen. Med sitt blikk skal han leve knyttet til Ham. Når dette ordet nå i Messens eukaristibønn står umiddelbart etter gavenes forvandling, etter at Herren er trådt inn i den bedende forsamling, så betyr det for oss å stå foran den Herre som er nærværende.
Biskopen skal være en som står på vakt. Han skal holde verden våken for Gud. Han skal være en stående: stå oppreist overfor tidens strømninger. Oppreist i sannheten. Oppreist gjennom å stå for det gode. Å stå overfor Herren må dypest sett også være å innestå for menneskene overfor Herren. Og det må være å innestå for Kristus – for hans ord, hans sannhet, hans kjærlighet.
Ja, Herre, jeg er fortsatt villig : Astare coram te [et tibi administrare]. Å stå for ditt åsyn [og tjene deg].
Den norske kirkes biskop i Nord-Hålogaland Olav Øygard overbrakte sine gratulasjoner til biskop Berislav etter messen og hilste også menighetene i Tromsø stift. Han fokuserte på det Den norske kirke og Den katolske kirke har til felles, men vedgikk at det også er noen forskjeller, for eksempel at Den katolske kirke i Nord-Norge har en yngre biskop. Biskop Olav Øygard er nemlig fire år eldre enn biskop Berislav.
Bispestol i gave
Etter messen fortsatte feiringen sammen med prestene i Bispegården. Også biskop Olav Øygard ble invitert med, så dermed vet vi også noe om det som foregikk der. Biskopen i Nord-Hålogaland har nemlig egen Facebook-side, der han har lagt ut bilder og en liten rapport fra feiringen. Derfor vet vi at biskop Berislav fikk en ny «bispestol» i gave av prestene, samt at han ble behørig feiret med både ballonger og bursdagskake utover kvelden.
Fortsatt gjenstår det en feiring. Førstkommende søndag vil nemlig Vår Frue Menighet gjøre stas på 60-årsjubilanten under kirkekaffen. Da venter deilige retter og kaker fra alle verdens hjørner, samt flere taler, gaver og overraskelser.
Melding fra Katolsk informasjonstjeneste/Tromsø stift
Vi gratulerer biskop Berislav så mye med 60-årsdagen!