Pave Frans: – Vi må forstå at skattene befinner seg i de små og nære tingene
TRØST ER ALLES OPPGAVE: – Jeg ber alle vise omsorg for dem som har mistet sine kjære, til å støtte dem på alle mulige tenkelige måter. Å trøste er alles oppgave i denne vanskelige tiden. Foto: Scanpix / REUTERS, Alessandro Bianchi
I et eksklusivt intervju med avisen La Repubblica onsdag 18. mars, sier pave Frans at han ber for at korona-pandemien snart skal ta slutt. Han oppfordrer alle til å trøste dem som har mistet sine kjære.
– Jeg ba Herren om å stoppe epidemien. Herre, stopp den med din hånd. Det er hva jeg ba om, sier pave Frans til avisen på spørsmål fra journalist Paolo Rodari om hva han ba for da han sist søndag i Roma besøkte de to kirkene Santa Maria Maggiore og San Marcello al Corso.
De nære ting
I intervjuet gir pave Frans råd om hvordan man i det daglige kan møte utfordringene fra korona-pandemien:
– Vi må gjenoppdage det konkrete i de nære tingene, være oppmerksomme overfor dem som står oss nær; familie og våre venner. Vi må forstå at skattene befinner seg i de små og nære tingene. Disse uttrykkene for ømhet, oppmerksomhet, hengivenhet og medfølelse er små, og har en tendens til å gå tapt i hverdagens rutinepregede liv, men de er likevel avgjørende og viktige. Tenk bare på det å dele et varmt måltid, gi et kjærtegn, en klem eller ta en telefonsamtale. Dette er slike ting som gjør livet meningsfullt og skaper fellesskap og bånd mellom oss.
Ta vare på hverandre
Paven mener vi ikke må kaste bort disse vanskelige dagene, men gjenoppdage hvor viktig det er at vi tar vare på barn og slektninger når vi er hjemme.
– I løpet av disse vanskelige dagene kan vi finne små, konkrete utrykk for nærhet overfor våre nærmeste. Et kjærtegn til våre besteforeldre. Et kyss til barna våre og de vi er glade i. Hvis vi lever gjennom disse dagene på denne måten, blir de ikke bortkastet, sier paven til La Repubblica.
PAVENS PILEGRIMSBØNN: Pave Frans ber i basilikaen Santa Maria Maggiore, Roma.
Foto: Vatican Media / Handout via REUTERS / Scanpix
Følger nyhetsbildet
Pave Frans tilbringer sine dager i Vatikanet mens han tett følger nyhetene om koronavirus-krisen. Han sier disse tidene kanskje kan få oss til å reflektere over nærhet og samværsformer.
– Mange i dag har en virtuell eller digital samværsform med andre. Kanskje kan vi nå oppdage en ny form for nærhet, med mer ekte relasjoner, bygget på oppmerksomhet og tålmodighet.
Snakk med hverandre
Paven har observert hvordan enkelte familier spiser middag sammen i taushet, ikke fordi de lytter til hverandre, men fordi foreldrene ser på tv mens de spiser, og barna er på mobilen. Han sier de ser ut som isolerte munker.
– Men det å snakke sammen og lytte til hverandre er viktig ,fordi det er slik vi forstår den andres behov, anstrengelser og ønsker. Vi må verne om dette språket hvis byggestener er konkrete gester, erfaringer og uttrykk. De lidelser folk opplever i disse dager, burde gjøre oss mottagelige for dette språket.
Roser helsepersonell og frivillige
I intervjuet uttrykker paven sin fulle beundring for helsepersonell og frivillige. Han takker alle dem som vier seg til å hjelpe andre, og beskriver dem som eksempler på konkret nestekjærlighet.
– Jeg ber alle vise omsorg for dem som har mistet sine kjære, til å støtte dem på alle mulige tenkelige måter. Å trøste er alles oppgave i denne vanskelige tiden.
Vi har alle ansvar
Pave Frans sier han ble imponert over en artikkel Fabio Fazio skrev i La Republicca for noen dager siden om hva han lærer i disse dager.
– Spesielt dette at adferden vår alltid påvirker andres liv. Fazio har for eksempel rett når han skriver at «det er blitt tydelig at det ikke å betale skatt, ikke bare er en forseelse, men en kriminell handling. Hvis det ikke finnes nok sykehussenger og kunstige respiratorer, har de som unndrar seg skatt skyld i dette.» Jeg ble veldig imponert av dette, sier pave Frans.
«Selv de som ennå ikke har møtt Gud, de som ikke har troens gave, kan finne veien gjennom de gode tingene de tror på.»
Guds barn
Til slutt i intervjuet inviterer pave Frans alle inn i håpet, også de som ikke tror.
– Vi er alle Guds barn, og vi blir alle sett av Ham. Selv de som ennå ikke har møtt Gud, de som ikke har troens gave, kan finne veien gjennom de gode tingene de tror på. De kan finne styrke i deres kjærlighet for sine barn, for familien, for en bror eller søster. Noen sier kanskje: «Jeg kan ikke be, fordi jeg ikke tror.» Men samtidig kan vi tro på kjærligheten i og til folk som omgir oss, og der kan vi finne håp, sier pave Frans. (Vatican News/oversettelse ved Vidar Andre Eide)
Pave Frans’ koronabønn
Pave Frans betror Roma og hele verden til Maria.
O Maria,
du skinner alltid under vår vandring
som et tegn på frelse og håp.
Vi overgir oss til deg, Frelse for syke,
som ved foten av korset delte Jesu smerte
og holdt fast ved din tro.
Du, Det romerske folks frelse,
vet hva vi trenger,
og vi er sikre på at du vil se til at
etter denne prøvelsestiden
vil det igjen kunne bli glede og fest,
som i Kana i Galilea.
Hjelp oss, du Den guddommelige kjærlighets mor,
å forme oss etter Faderens vilje
og gjøre det som Jesus sier til oss,
han som tok bort våre lidelser
og selv bar våre smerter,
for ved korset å føre oss
til oppstandelsens glede.
Amen.
Under ditt vern tar vi vår tilflukt, hellige Guds Mor.
Ta nådig imot de bønner vi ber i våre trengsler,
og frels oss fra alle farer. Du evige Jomfru, velsignet og herlig.
Oversatt av Vuokko-Helena Caseiro, Vatikanstaten
Om nettprest-tjenesten
- Ta kontakt med én av Oslo katolske bispedømmes nettprester på nettprest@katolsk.no
- Du møter kun ordinerte prester i Den katolske kirke.
- Alle er velkommen til å ta kontakt med nettpresten.
- De svarer på alle henvendelser: Du kan dele dine tanker, stille spørsmål og be om hjelp.
- Du når nettpresten på nettprest@katolsk.no. Du kan alltid sende e-post, prestene svarer så snart de har anledning.
Les mer
- Biskop Eidsvig feirer messe i sitt private kapell
- 6 bønner: Hva er åndelig kommunion?
- Veiledning for mottagelsen av Den hellige Kommunion
- Korona-rapport fra Tautra Mariakloster: Hva vil dette gjøre med oss?
- Budskap fra Den nordiske bispekonferanse
- Sta. Katarinahjemmet: Hva kan vi gjøre for å holde liv i oss åndelig sett, uten sakramenter?
Read in English and Polish
- Skontaktuj się kapłanem przez internet - nowa usługa Diecezji Oslo
- Contact the Catholic diocese of Oslo’s web priest service
Be for de syke, de sårbare blant oss og våre oppofrende helsearbeidere!