Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 8. januar 2024 | Oppdatert 8. januar 2024

St .Torfinn ble verdsatt for sin godhet og fasthet i motgang. Han ble utvist fra landet da han kjempet for kirkens plass i samfunnslivet. Likevel ble han raskt glemt i Norge etter sin død.

Bilde

UBEMERKET TJENESTE: «Torfinns ubemerkede tjeneste inspirerer meg i mitt eget daglige pastorale arbeid», forteller sogneadministrator Łukasz Gruchała (venstre). Til høyre ser man Torfinn-statuen på fasaden til St. Torfinn katolske kirke i Hamar. 

 

Tekst: Pater Łukasz Gruchała/ Caroline Belaúnde Brynsrud
Bilder: katolsk.no

 

Pater Łukasz Gruchała, sogneadministrator ved St. Torfinn menighet på Hamar, lar seg inspirere av menighetens skytshelgen:

– Jeg foretrekker å forkynne evangeliet på samme måte som St. Torfinn: stille, utholdende, og forhåpentligvis til jeg dør. Torfinns ubemerkede tjeneste inspirerer meg i mitt eget daglige pastorale arbeid. Det er enkelte som sier at hvis du ikke er på Facebook eller Instagram, eksisterer du ikke, men det er ikke sant.

Å forkynne evangeliet har aldri vært lett, verken på Torfinns tid eller i dag. Noen utfordringer, men som også er en gave, er alle de ulike språkene og kulturene i menigheten.

– I dag er det ca. 2500 medlemmer i St. Torfinn menighet i Hamar. Folk bor spredt, i forskjellige kommuner i Innlandet fylke. Menigheten har vært i kontinuerlig vekst siden jeg kom, hovedsakelig som følge av innvandring.

– Iblant er det mange ting som skiller oss, men vi tror at Den hellige Torfinn støtter oss og ber for at vi skal være en forenet kirke i Kristus!

 

– Kan du kort fortelle om St. Torfinns liv?

– Hans livshistorie er litt forvirrende. Men her er et forsøk på å gjenfortelle noe av den. Torfinn (Thorfinn) ble født i første halvdel av 1200-tallet, en kilde oppgir fødselsåret 1243. Han ble født i Trøndelag, muligens i Trondhjem (Nidaros), mens andre kilder oppgir at han muligens kom fra Verdalen i Nord-Trøndelag, hvor han hadde nære slektninger.

– Det er ikke mye vi vet om hans tidlige liv, antagelig kom han kom fra en relativt velstående trøndersk familie. Han kan ha vært cisterciensermunk (Ordo Cisterciensis – OICs) på Tautra nær Trondhjem, men det er usikkert.

I 1278 ble Torfinn vigslet til biskop av Hamar av erkebiskop Jon Raude av Nidaros. Torfinn var en ivrig tilhenger av erkebiskopen i striden mot formynderregjeringen, det vil si enkedronningen og baronene, om valgsystemet av biskoper, og andre saker.

– Formynderregjeringen ville innkreve skatt av kirken, og forgrep seg på kirkegodset. I 1282 utviste de erkebiskop Jon, biskop Andres av Oslo og biskop Torfinn av Hamar fra landet, og erklærte dem fredløse.

– Torfinn flyktet med et skip, mens Jon Raude og Andres dro til biskopen av Skara i Sverige. Skipet til Torfinn havarerte, og han kom, som det heter «efter megen møie» til cistercienserklosteret Ter Doest i Belgia.

Biskop Torfinn reiste så til Roma for å klage til paven over overgrepene mot de norske biskopene. Han dro muligens sammen med biskop Andres (Jon Raude døde like før jul det året).

– Biskop Torfinn dro tilbake til Ter Doest bare to år senere, i 1284. Da var han syk, og den 22. august 1284 skrev han sitt testamente, som er bevart. Etter syv måneders sykdom døde Torfinn den 8. januar 1285, og ble gravlagt nær alteret i klosterkirken.

Sannsynligvis døde han relativt ung, for moren var fortsatt i live. Hvis fødeåret 1243 stemmer, var han bare 42 år gammel da han døde. Han hadde aldri tiltrukket seg stor oppmerksomhet, og ble snart glemt.

– Men biskopens dødsdag ble fortsatt feiret av cistercienserne i Fankrike og Belgia, og hans kult bredde seg fra Flandern og tilbake til Norge.

 

Bilde

MINNET OM TORFINN BLE GJENNOPPLIVET: Man finner flere sport etter Torfinn i nyere tid i Norge etter at han var glemt i mange år. Han er for eksempel nevnt i Sigrid Undsets roman Olav Audunssøn i Hestviken (1925) og i P. A. Munchs Det norske folks historie (1851). På bildet ser man St. Torfinn katolske kirke i Hamar (t. h). og glassmaleri av St. Torfinn i St. Olav katolske domkirke i Oslo. 

 

Det er åttende gang pater Łukasz får være med på markeringen av St. Torfinns dag som sogneadministrator i Hamar.

– Markeringen faller på mandag 8. januar, men menigheten i Hamar mintes sin skytshelgen i går, altså dagen før hans fødsel til himmelen (i løpet av uken er det få mennesker som har mulighet til å gå i kirken).

– Vanligvis ber vi om at St. Torfinn skal velsigne samfunnet; vi ber foran bildet av ham etter messen. Bildet henger på venstre side av alteret.