Hopp til hovedinnhold
Publisert 3. februar 2023 | Oppdatert 3. februar 2023

 

Se høydepunktene fra pavens besøk i Den demokratiske republikken Kongo:

 

 

Pave Frans avslutter sin apostoliske reise til Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og setter seg på flyet, som fører ham til hans etterlengtede økumeniske pilegrimsreise i Sør-Sudan.

 

Tekst: Deborah Castellano Lubov, Vatican News

 

Pave Frans har tatt farvel med befolkningen i DRC.  Den første etappen av hans 40. apostoliske reise til utlandet, er dermed over.

Pavens fly tok av fra N'djili International Airport utenfor DRCs hovedstad Kinshasa fredag klokken 10.49 lokal tid. Den fraktet paven og mer enn 70 journalister. Den hellige far besøkte DRC fra 31. januar til 3. februar, og fulgte i fotsporene til pave St. Johannes Paul II, som besøkte den sentralafrikanske nasjonen i 1980 og 1985.

 

Meningsfullt besøk i DRC

Paven hjertelig mottatt av folket i landet. Mer enn én million mennesker samlet seg til messen han feiret på Ndolo flyplass samlet. Biskopene fra nabolandene, som har lidd under usigelig vold og blodige konflikter, samlet seg om pave Frans.

Den hellige far oppfordret folket til å tilgi andre, seg selv og deres historie, og insisterte på at Jesus ville gjøre dem i stand til å begynne pånytt. Han oppmuntret dem til å være «fredens misjonærer» og representanter for «et generøst hjertets amnesti».

Paven henvendte seg også til dem som kaller seg kristne, men som er deltar i volddhandlinger, og ba dem «legge ned våpnene og ta imot nåden».

I DRC avla paven et høflighetsbesøk til president Felix Tshisekedi, og holdt en tale til landets myndigheter, sivilsamfunn og diplomatiske korps. Han møtte også unge mennesker, kateketer, humanitære organisasjoner, biskoper, geistlige og ordensfolk, søstre som brødre.

Han oppfordret unge mennesker til å drømme om en ny fremtid, og å motstå korrupsjon, hat og etnisk rivalisering.

Den hellige far lyttet til de hjerteskjærende historiene fra ofre for vold i landets østlige provinser, som har vært plaget av etniske og territorielle kamper.

Iløpet av noen intense dager, uttrykte pave Frans hele tiden sin omsorg for de fattige og utnyttede, og ba dem om å bla om til en ny side i deres og landets historie.

 

Paven besøker Sør-Sudan

Minst 20 mennesker er drept i sammenstøt i Sør-Sudan, bare timer før pave Frans ankommer landet.

Paven avslutter fredag sitt besøk i Kongo og setter deretter kursen for nok et konfliktherjet afrikansk land.

Sør-Sudan er verdens yngste nasjon og fikk sin selvstendighet i 2011 etter en flere tiår med borgerkrig mot det som i dag er nabolandet Sudan.

Den tidligere opprørsgeriljaen SPLM/A dannet regjering, ledet av president Salva Kiir, og han styrer fortsatt.

Demokratiske valg skulle ha vært holdt i 2015, men har siden blitt utsatt gang på gang. Håpet er at det vil skje i år.

Sør-Sudan herjes fortsatt av konflikt, både mellom de to største folkegruppene dinka og nuer, mellom nomader og fastboende som kjemper om knappe ressurser, og mellom andre grupper.

Senest torsdag ble minst 20 mennesker drept da en gruppe nomader angrep fastboende landsbyboere som hevn for et tidligere angrep, opplyste landets informasjonsminister fredag.

Paven ventes nok en gang å mane til fred og forsoning i det overveiende kristne landet.

(©NTB)

 

Påvei til Sør-Sudan

Pave Frans’ fly lander i Sør-Sudan fredag ettermiddag.

Når denne reisen avsluttes på søndag, har pave Frans' lagt bak seg fem apostoliske reiser på det afrikanske kontinentet. Omtrent 20 prosent av verdens katolikker bor på det afrikanske kontinentet, og andelen øker.

I 2015 dro han til Kenya, Uganda og Den sentralafrikanske republikk, og i 2017 besøkte han Egypt. Så, i mars 2019, foretok han en apostolisk reise til Marokko, og senere til Mosambik, Madagaskar og Mauritius i september 2019.

 

Neste stopp, økumenisk pilegrimsreise

I årevis har pave Frans uttrykt sitt sterke ønske om å reise til det overveiende kristne Sør-Sudan, men den ustabile situasjonen i landet, sammen med pandemien, kompliserte planene.

I april 2019 var paven vertskap for en åndelig retrett i Vatikanet for Sør-Sudans politiske og kirkelige ledelse. Ved retretten i Casa Santa Marta knelte paven ved føttene deres og ba dem innstendig om å arbeide for fred og å opptre som verdige ledere for sitt folk.  

Paven vil tilbringe tre dager i Sør-Sudan. Før han vender tilbake til Vatikanet, vil paven begi seg ut på en økumenisk pilegrimsreise for fred sammen med erkebiskopen av Canterbury og moderatoren av Church of Scotlands generalforsamling.

 

Etterlengtet reise

Paven ble tvunget til å utsette sin apostoliske reise til DRC og Sør-Sudan, opprinnelig planlagt til juli 2022, på grunn av intense knesmerter. På det tidspunktet sendte Den hellige far kardinal Pietro Parolin, Vatikanets utenriksminister, til begge land på sine vegne, og han uttrykte skuffelse over å ha vært ute av stand til å gjennomføre besøket. Samtidig fortalte han via sin utenriksminister om sitt store ønske: Å reise til begge nasjoner så snart som mulig.

 

Se avskjedsseremonien i Kinshasa: 

 

Les mer om pavens Afrika-reise: