Fernie Mary, en av Sacred Heart First Peoples Churchs eldre, sier at det er svært viktig at pave Frans besøker Canada. Nå kan sårene etter fortidens grusomheter endelig begynne å heles.
Pave Frans besøker mandag 25. juli Sacred Heart First Peoples Church i Edmonton på det apostoliske besøket i Canadas første hele dag.
Hans besøk er blir imøtesett med stor iver av de troende som møtte opp for å feire messe på søndag. De lyttet oppmerksomt til p. Susai Jesus preken.
Ferie Marty, én av menighetens eldre, skal hilse på paven under besøket. Marty tilhører stammen Papachase First Nation (tidligere kalt indianere).
– At jeg lever i begge verdener, føles som en velsignelse, sier han om både å være katolikk og medlem av Papachase-stammen.
– Min mor forsikret seg om at jeg ble døpt og hennes familie tok ansvar for at jeg ble godt kjent med urbefolkningskulturen. Jeg ble satt istand til å ta opp i meg begge kulturene, som jeg ble født inn i, sier han.
Paven ankommer Edmonton
Heling og forsoning
Pave Frans har sagt at han legger ut på en botsvalfart til Canada med håp om å bidra til en «helings- og forsoningsprosess mellom Kirken og landets urbefolkning (indigenous peoples)».
Etter angelusbønnen søndag 17. juli, sa paven: «Dessverre har mange kristne i Canada, inkludert noen medlemmer av religiøse institutter, bidratt til kulturelle assimileringspolitikker, som i fortiden på forskjellige måter har påført urbefolkningsfellesskapene alvorlig skade.»
I april i år møtte paven representanter fra Canadas urbefolkning; han uttrykte da sin dyptfølte sorg og ba om unnskyldning for lidelsene som medlemmer av Den katolske kirke hadde påført dem.
Et viktig besøk
Fernie Marty er også opptatt av fortidens grusomheter. For ham er det svært viktig at paven kommer. – Pavens besøk vil for mange av oss bety at helingsprosessen kan komme igang.
Alle verdens medier har ankommet til Edmonton for å dekke pavens botsvalfart.
– Det er spennende og ganske nervepirrende med alle journalistene, men først og fremst syns jeg at det er bra, sier Marty.
Han forteller at deres leder (chief) ønsker pavens besøk velkommen. Han vil være tilstede.
– Han er den eneste urbefolkningslederen som møter paven imorgen; det er viktig at paven møter ham – og det er svært, svært viktig at han kommer hit hvor grusomhetene faktisk fant sted.
Pavens reiseprogram
- Tirsdag 26. juli skal pave Frans delta på messe på en stadion med plass til 60 000 personer i Edmonton. Deretter drar han nordvest til Lac Sainte Anne, hvor det hvert år arrangeres pilegrimsreise.
- Senere reiser han til Quebec City. Det skal paven møte statsminister Justin Trudeau og feire messe ved basilikaen Sainte-Anne-de-Beaupré, et religiøst landemerke som besøkes av over én million pilegrimer hvert år.
- Fredag 29. juli drar paven til Iqaluit, hvor den største andelen inuitter i landet bor. Der skal han møte tidligere internatskoleelever, før han vender tilbake til Roma.
Dette sa paven om sin reise til Canada etter angelusbønnen 17. juli:
«Neste søndag vil jeg dra til Canada, om Gud vil. Derfor ønsker jeg nå å henvende meg til alle innbyggerne i det landet. Kjære brødre og søstre i Canada, som dere vet vil jeg komme til dere framfor alt i Jesu navn for å møte og omfavne urbefolkningene. Dessverre har mange kristne i Canada, inkludert noen medlemmer av religiøse institutter, bidratt til kulturelle assimileringspolitikker, som i fortiden på forskjellige måter har påført urbefolkningsfellesskapene alvorlig skade. Derfor har jeg nylig mottatt enkelte grupper i Vatikanet, representanter for urbefolkningene, og overfor dem har jeg gitt uttrykk for min smerte og min solidaritet når det gjelder det onde de har lidd. Og nå gjør jeg meg klar til foreta en botsvalfart, som jeg håper, med Guds hjelp, kan bidra til den helbredelses- og forsoningsprosessen som allerede er igang. Jeg takker dere på forhånd for alt det forberedende arbeidet og for den mottagelse som dere vil gi meg. Takk til dere alle! Og jeg ber dere vær så snill å ledsage meg med bønn.»
Kilde: Vatican News
Bakgrunn for reisen
Søndag 24. juli innledet pave Frans en seksdagers tur til Canada. Der vil han be om tilgivelse på vegne av de katolske skolene som har begått overgrep mot urfolksbarn.
Paven skal møte overlevende etter overgrepene som ble begått på internatskoler drevet av Den katolske kirke i Canada fra 1800- til 1990-tallet.
Han planlegger å gjenta unnskyldningen han ga til canadiske representanter som besøkte Vatikanet i april. Det vil forhåpentlig bidra til helbredelse og forsoning, sier pave Frans.
Tusenvis døde
Rundt 150 000 barn fra Canadas urbefolkning ble av myndighetene tvunget til å gå på internatskoler mellom 1831 og 1997. Det var minst 130 slike skoler i Canada, flere av dem drevet av Den katolske kirke.
Det er blitt avdekket at barn ble fysisk og seksuelt mishandlet av lærere og rektorer. Flere tusen antas å ha dødd av sykdom, underernæring og omsorgssvikt. Det siste året er det funnet rundt 1 300 umerkede graver ved internatskolene.
(©NTB)