NTB-AP-Ritzau
Rundt 30.000 mennesker hadde tatt oppstilling på veien fra flyplassen og inn til landets største by Yangon for å hilse paven velkommen til det buddhist-dominerte landet mandag 27. november.
Paven ble kjørt til erkebiskopens residens, der han skal bo fram til turen går videre til hovedstaden Naypyidaw tirsdag.
Under besøket skal paven møte Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi og den mektige hærsjefen Min Aung Hlaing, samt buddhistiske munker, som også har mye makt.
Myanmar har en katolsk minoritet på over 650.000 mennesker, men de fleste bor i grenseområder, der tusenvis er fordrevet som følge av væpnede konflikter mellom hæren og etniskbaserte militser som kjemper for mer selvstyre.
Fordrivelse
Men grunnen til at besøket får stor internasjonal oppmerksomhet, er fordrivelsen av den muslimske rohingya-minoriteten vest i landet og pavens tydelige uttrykte sympati for folkegruppen.
Siden slutten av august har over 620.000 rohingyaer flyktet over grensen til Bangladesh der de nå bor i overfylte flyktningleirer under svært dårlige humanitære forhold. I Myanmar er landsbyene deres svidd av under en massiv militæroperasjon, som myanmarske myndigheter hevder er rettet mot militante muslimer.
Både FN og USA har fastslått at rohingyaene blir utsatt for etnisk rensing, men blant buddhister i Myanmar er det en dominerende oppfatning at rohingyaene ikke hører hjemme i Myanmar, og at de ikke er noen egen folkegruppe, men ulovlige innvandrere fra Bangladesh, som gjerne kalles bengalere. Dette til tross for at mange rohingyaer har bodd i Myanmar i flere generasjoner.
Balansegang
Før pavens besøk er det ett spørsmål som har preget debatten i Myanmar: Vil han bruke betegnelsen rohingya eller ikke?
Han har tidligere brukt begrepet idet han har oppfordret til bønn for «våre rohingyabrødre og -søstre». Hvis han unnlater å bruke betegnelsen under besøket, kan det bli oppfattet som en kapitulasjon overfor militæret i Myanmar og manglende vilje til å stå opp for samfunnets aller svakeste. Bruker han betegnelsen, risikerer han at mange av Myanmars buddhister lukker ørene for hva han har å si.
Avtale om retur
Besøket ble planlagt før den siste militæroperasjonen startet 25. august, men militæret har også tidligere iverksatt operasjoner i rohingya-bebodde områder som har ført til masseflukt over grensen.
I forrige uke signerte Myanmar og Bangladesh en avtale om at rohingyaene skal returneres til Myanmar, og at returene skal begynne om to måneder. Både FN og menneskerettsgrupper er svært kritiske til avtalen ettersom de ikke har noe å vende tilbake til, og fordi det ikke er iverksatt tiltak for å endre de negative holdningene til rohingyaene i den buddhistiske befolkningen.
Paven avslutter besøket i Bangaldeshs hovedstad Dhaka 2. desember, der han skal delta på en stor katolsk ungdomssamling.
Les flere saker om pavens besøk
Paven ba rohingya-flyktninger om unnskyldning
Paven byttet ut popemobilen med rickshaw
Paven krever internasjonale grep i rohingya-krisen
Pavens utendørsmesse i Myanmar
Paven oppfordret til fred og forsoning i Myanmar
Diplomatisk balansekunst for paven i Myanmar
Pave Frans oppmuntrer til forsoning og dialog
Pave Frans' videobudskap før avreisen til Myanmar og Bangladesh
Caritas' kampanje for rohingyaene