Przejdź do treści

Når en fraskilt katolikk inngår nytt ekteskap, kommer ektefolkene og hele Kirken i en vanskelig situasjon. Det samme gjelder når en katolikk vil gifte seg med en ikke-katolikk som har vært gift tidligere. De er bundet av det første ekteskapet så lenge begge ektefellene lever. Samliv med ektefelle nr. 2 forstås som et irregulært forhold. Å leve i et irregulært forhold innebærer at man ikke kan motta Kirkens sakramenter. Ekteskap nr. 2 kan derfor ikke uten videre inngås i Kirken. Derimot blir barn i ekteskap nr. 2 døpt, da de er uberørt av foreldrenes irregulære samliv. 

«Tribunalet» er bispedømmets domstol for prøving av om ekteskap er gyldig inngått. Tribunalet kan dømme om de gjengiftes første ekteskap var et sakramentalt ekteskap i katolsk forstand. Hvis det kan føres bevis for at det forelå en mangel/defekt fra ekteskapsinngåelsestidspunktet, kan det første ekteskapet annulleres, da det ikke var sakramentalt bindende. Faller en slik dom, er man fri til å inngå kirkelig sakramentalt ekteskap. 

Ofte er det praktisk umulig å føre bevis for at det forelå mangler eller defekter da det første ekteskap ble inngått. Likevel kan man selv være overbevist om dette, og vite seg fri til å inngå nytt ekteskap. Denne samvittighetens dom i det såkalte «interne forum» gjelder imidlertid ikke for kirkeretten. Et nytt ekteskap blir derfor ikke velsignet i Kirken så lenge første ektefelle lever. Men siden man er overbevist om at samliv med ektefelle nr. 2 er i harmoni med Guds vilje, kan man i samråd med en prest få adgang til nattverden og botens sakrament. 

«Tribunalet» lyder kanskje skremmende, som om man var tiltalt. Men det består av vennlige mennesker, innstilt på å hjelpe: psykologer, teologer og jurister.